Slovenija
73 ogledov

Zalar bi zaposlil po domače

Nadomestila so po Pirnatovem mnenju "nesramno velika in neprimerna" po tako krat Žurnal24 main
Pravno mnenje. Pirnat: Ministrstvo bi moralo razpisati prosto delovno mesto.

Ministrica. "Ne gre kar tako po domače," je pojasnil pravnik Rajko Pirnat. V pravnem mnenju, ki ga je pripravil, je namreč ugotovil, da se nekdanja ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan brez predhodne pogodbe o mirovanju zaposlitve ne more vrniti na uradniško delovno mesto na pravosodno ministrstvo, kot je trdila. Pravnega mnenja sicer ni naročila stranka DeSUS, ampak Trobec Bučanova sama, je povedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Delovna mesta na zalogo
Pirnat je ocenil, da bi bila vrnitev brez javnega ali internega razpisa nezakonita. Zakon o poslancih namreč ne določa pravice vrnitve na staro delovno mesto, zakon o javnih uslužbencih pa jo določa v primeru sklenjene pogodbe o mirovanju. Kot malo čudno je Pirnat ocenil tudi to, da imajo na ministrstvu prosto delovno mesto “na zalogo”.

Po odstopu s funkcije je ministrica zaprosila za nadomestilo ministrske plače. Minister za pravosodje Aleš Zalar ji je javno ponudil vrnitev na njegovo ministrstvo, kjer je bila zaposlena pred prevzemom mesta državne sekretarke, in dejal, da zato nima pravice do 
nadomestila.

"Zalar je zavajal"
"Očitno je, da je Zalar zavajal javnost, posledica tega pa je, da je ministrica brez nadomestila, ki ga je potem zavrnila," je komentiral Erjavec in dodal, da je nadomestilo želela le za mesec ali dva. Zalar včeraj zaradi obiska norveškega kraljevega para za komentar ni bil dosegljiv, na ministrstvu pa so nas usmerili na ministrstvo za javno 
upravo.

V mnenju je Pirnat ocenil tudi, da bi ministrica morala zaprositi za pogodbo o mirovanju oziroma možnost vrnitve ter sodelovati na morebitnem internem ali javnem razpisu ter vso dokumentacijo priložiti prošnji za nadomestilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.