Slovenija
13 ogledov

Zalar in Brezigarjeva iz oči v oči

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje ob 20. uri prekinil sejo. Nadaljeval naj bi jo takoj, ko bo to možno. Razpravo zahtevala SDS, ki zahteva tudi Zalarjev odstop.

Odbor Državnega zbora za notranjo politiko je po slabih šestih urah razprave prekinil nujno sejo, na kateri je razpravljal o domnevnih političnih pritiskih, ki naj bi jih na državno tožilstvo izvajala vladajoča koalicija. Odbor bo po besedah predsednika Vinka Gorenaka razpravo nadaljeval takoj, ko dobi prost termin.

SDS: Zalar naj odstopi
Odbor za notranjo politiko razpravlja o domnevnih političnih pritiskih na državno tožilstvo; razpravo so zahtevali poslanci SDS. Po besedah predsednika odbora Vinka Gorenaka (SDS) so se v poslanski skupini za obravnavo te tematike v odboru odločili, ker so prepričani, da minister za pravosodje Aleš Zalar oziroma stranka LDS v povezavi s stranko Zares izvaja politične pritiske na tožilstvo.

Zato v SDS odboru predlagajo sklep, s katerim bi ugotovili, da je Zalar nezakonito posegel v neodvisnost tožilstva, ter ga pozvali k odstopu. Če pa Zalar s položaja ne bi odstopil, naj bi odbor premierja Boruta Pahorja pozval, naj ga razreši.

Zalar zavrača "podtikanja", Brezigarjeva se sklicuje na zakon
Minister je na seji odločno zavrnil podtikanja, da on in LDS izvršujeta politični pritisk na tožilstvo. Minister sicer glede afere Baričevič, kot pravi, nima vseh odgovorov, ki jih je zastavil. Sicer pa ga afera zadeva le v eni stvari: bil je namreč posredno obveščen o oviranju državnega tožilca, zato je zahteval pojasnila, ki jih še čaka. Sicer pa ni dvoma, da sta bila tako tožilec kot preiskovalni sodnik o dogodku nemudoma obveščena.

Barbara Brezigar pa je na seji odbora ponovno zatrdila, da je bilo njeno ravnanje in ravnanje tožilstva v vseh teh zadevah zakonito in v skladu z ustavo. Glede afere Baričevič in njenega komuniciranja s policistom iz specializiranega oddelka na tožilstvu pa je Brezigarjeva – znova − dejala, da je šlo le za informiranje, koordiniranje in posvetovanje, saj je bilo državno tožilstvo o zadevi pomanjkljivo obveščeno. Treba je bilo doseči, da se preiskava uspešno zaključi, zato je šlo le za izvajanje pristojnosti državnega tožilstva, je še dejala Brezigarjeva.

"Ko je tožilec pomanjkljivo obveščen, je to resen problem," pravi Brezigarjeva, ki je v zadevi Baričevič izrazila tudi zaskrbljenost nad profesionalnostjo in (ne)pristranskostjo preiskovanja.

Tožilci Brezigarjevi v bran
Vrhovna tožilka Sonja Javor Pajenk je glede domnevnega preseganja pristojnosti Brezigarjeve, ki je po telefonu poklicala kriminaliste v zadevi Baričevič, opozorila, da je komuniciranje v tožilstvu potrebno, saj da je to temelj njihovega dela.

Opozorila je, da zadnje poseganje politike na tožilstvu čutijo kot pritisk: "V tem času je nastalo toliko škode, ki je še dolgo časa ne bo mogoče popraviti," pravi Javor Pajenkova.

Poseganja v zakon
Spomnimo ... Kot je na novinarski konferenci 16. marca dejal poslanec SDS Vinko Gorenak, nujno sejo odbora zahtevajo zato, ker se je s poslanskim vprašanjem stranke Zares, zakaj je ljubljansko tožilstvo zahtevalo preiskavo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, prvič zgodilo, da je politika začela nadzirati odprto zadevo. Temu so nato sledila tudi navodila za obvezno uporabo državnotožilskega reda, ki so tudi po mnenju službe vlade za zakonodajo posegla v zakon.

Iz oči v oči
Današnje seje sta se udeležila tudi Zalar in Brezigarjeva. Ključno vlogo v poskusu razrešitve Brezigarjeve naj bi igrali uradni zaznamki policista z informacijami o telefonskih klicih Brezigarjeve.

Premier Borut Pahor je v intervjuju za Val 202 sicer zanikal govorice, da bo Barbara Brezigar morala zapustiti svoj položaj. To se bo zgodilo samo v primeru, da se bo ugotovilo, da je ravnala protipravno, je dejal Pahor. Pravosodni minister Aleš Zalar tudi še ni pripravil predloga glede nadaljnje usode Brezigarjeve. Do prejema izoblikovanega predloga pa tudi vlada o tem ne bo odločala, je še povedal Pahor.

Nekaj nenavadnega se po besedah Gorenaka dogaja tudi ob odstopu vodje specializiranega oddelka Branke Zobec Hrastar, ki je odstopila zaradi neposrednega komuniciranja Brezigarjeve s policistom specializiranega oddelka tožilstva. Slednji, kot je znano, preiskuje, kdo je v javnost posredoval slike dogajanja v garaži Saše Baričevića. Posebej kontradiktorno se Gorenaku pri tem zdi, da je Brezigarjeva po mnenju koalicije kriva, ker ljubljansko tožilstvo ne dela dobro, hkrati pa je kriva, ker je komunicirala s podrejenimi, čeprav je odgovorna za njihovo delo.

V nedeljskem TV klubu je Zalar sicer dopustil možnost, da bi poslanci koalicije predlagali in podprli sklep, s katerim odbor vladi predlaga, naj državnemu zboru posreduje predlog za razrešitev Brezigarjeve.

Na seji bodo člani obravnavali tudi zahtevo Okrožnega sodišča v Ljubljani za oceno ustavnosti drugega odstavka 108. člena zakona o pravdnem postopku ter zahtevo državnega sveta, naj državni zbor znova odloča o noveli zakona o detektivski dejavnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.