Slovenija
26 ogledov

Zalar: KPK je priče zaslišal kar pred Maximarketom

Boštjan Škrlec Benjamin Kovač
"Po pregledu spisa pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) ugotavljam, da se v njem nahaja več dokumentacije o političnih pritiskih Vinka Gorenaka na KPK kot listin, ki jih je KPK uporabila kot dokaz," se je na obtožbe o koruptivnem ravnanju odziva Aleš Zalar.

"Brez zakonskega pooblastila in v nasprotju s postopkovnimi navodili Vrhovnega sodišča so izvajali tajni dokazni postopek in zasliševala priče, ki sem jih predlagal tako, da je zaslišanje potekalo na prostem, v kavarni pod ploščadjo Maksimarketa v Ljubljani," sporoča nekdanji pravosodni minister po ogledu spisa na KPK.

Ugotovitev, ki jih je komisija objavila na svoji spletni strani, mi ni še niso vročili. Iz tega sklepam, da teh ugotovitev sploh ne bom prejel, pravi Zalar. 

Boštjan Škrlec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Senat KPK je namreč v petek objavil poročilo o nadzoru nad zaposlitvijo Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Pri tem je ugotovil, da sta  Aleš Zalar in generalni državni tožilec Zvonko Fišer ravnala koruptivno, ker sta s kršenjem zakonodaje Škrlecu z imenovanjem omogočila nepremoženjsko korist. Na zadnji seji vlade so ga namreč imenovali na mesti generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva.

"Postopki KPK niso bili zakoniti"

"Klemenčičeva KPK je osnutek ugotovitev, ki mi je bil pred dvema letoma poslan v izjavo, sprejela v nezakoniti sestavi dveh članov senata, od katerih eden sploh ni imel zakonskega pooblastila za odločanje, ker ni imel opravljenega izpita iz Zakona o upravnem postopku, kar je zakoniti pogoj za odločanje," napake v postopku pojasnjuje Zalar. 

Postopka ni pravilno izpeljal niti kabinet Borisa Štefaneca, trdi, saj da je KPK je končne ugotovitve ponovno sprejela v nezakoniti sestavi dveh članov, pri čemer je bilo tretji članici KPK Almi Sedlar onemogočeno sodelovanje pri odločanju. 

Štefanec bi se moral po njegovih ocenah zaradi pristranskosti izločiti iz ekipe, ki je odločala o njegovi usodi, češ da bi lahko šlo za revanšizem do generalnega državnega tožilca, ker ta predsednika KPK ni podprl kot kandidata za tožilca. 

Zalar je prepričan, da so osebe, ki so delovale v imenu in za račun  KPK, zavestno ravnale protipravno in morda tudi koruptivno, zato bo zoper njih sprožil vse potrebne postopke.

Državnotožilski svet se mora o Fišerju čimrej sestati

Zvonko Fišer | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Premier Miro Cerar medtem poziva državnotožilski svet, naj se čim prej sestane na temo očitkov generalnemu državnemu tožilcu Fišerju o koruptivnosti.

"Zadeva je resna, ima resen odziv v javnosti in prav je, da v skladu s svojimi pristojnostmi Državnotožilski svet oceni, kako huda je ta zadeva in poda predlog za ustrezne postopke," pravi predsednik vlade. 

Državnotožilski svet se bo o očitanih kršitvah predvidoma izrekel maja. V društvu državnih tožilcev pa Fišerju izrekajo podporo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • valerijakregar 19:47 15.april 2015.

    oglejte si gornje fotografije !rezultat tudi teh "fac" je današnja obubožana slovenija, kjer te face skrbe za "svoj" pravni red !

  • ginko 13:36 15.april 2015.

    Tudi če bi jih na WC zaslišali ste v dre.. tovariš Zalar. Seadaj bi pa še radi uzakonili, kje vas in vaše lahko zaslišijo. Dost vas mamo!