Slovenija
26 ogledov

Zalar na pomoč Zelenku

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
''Danes grem v Turčijo preverit možnosti, da bi iz turških zaporov v slovenske premestili našega državljana," je na Twitter zapisal pravosodni minister Aleš Zalar.

Po neuradnih informacijah gre za primer Francija Zelenka, avtoprevoznika, ki je v Turčiji zaradi tihotapljenja anhidrida ocetne kisline zaprt že skoraj štiri leta, letos poleti pa smo ga z njegovo hčero Tjašo tudi obiskali.

Francijeva družina o Zalarjevem obisku ni bila obveščena. "Za zdaj nimamo nobenih uradnih informacij, kaj se bo zgodilo s Francijem, vse, kar izvemo, je neposredno od njega, prek pisem in telefona. Pravi, da se v Turčiji obeta abolicija, ki naj bi prepolovila kazni v turških zaporih, vendar ne ve, ali to drži tudi zanj. Vse je le neuradno," je komentirala Zelenkova sestra Milena Eferl.

Zelenka so aretirali marca 2007 v Turčiji, lani pa so ga obsodili na 10 let zaporne in 50 tisoč evrov denarne kazni. Pred kratkim je turškega pravosodnega ministra Sadullaha Ergina obiskal tudi evropski poslanec Jelko Kacin.

Rečeno je bilo, da brez plačila denarne kazni Turki Zelenka ne bodo spustili na prestajanje zaporne kazni v Slovenijo. Ergin je povedal, da je tako s primerom kot s prošnjo za prenos izvršitve kazni v Sloveniji seznanjen, vendar je končna odločitev o prenosu kazni v rokah turške vlade.

"Naredila bom vse, da ateja spravim domov," pravi Zelenkova 19-letna hči Tjaša, ki očeta zelo pogreša, denar zanj pa zbira tudi prek skupine na Facebooku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.