Slovenija
15 ogledov

Zalar podprl Zaresov predlog

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Zalar podprl Zaresov predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Kozina: sprejemanje novih zakonov jalovo početje.

"Cilji predloga zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora so legitimni," je na današnji javni predstavitvi mnenj o zakonu ocenil pravosodni minister Aleš Zalar. Obenem je poudaril, da je možnosti za dosego tega cilja več. "Treba je izbrati takšen model, ki bo učinkovit in prilagojen slovenskim razmeram in ustavnopravnemu okviru," je dejal in se zavzel, da predlog ostane v zakonskem postopku.

Deljena mnenja
Mnenja stroke o predlogu zakona so sicer različna, čeprav se vsi načeloma strinjajo glede zakonske možnosti odvzema nezakonito pridobljenega premoženja. Na ministrstvu menijo, da bi bil najprimernejši model kombinacija začetega kazenskega ali predkazenskega postopka, ko gre za zamrznitev razpolaganja s premoženjem, in poseben upravni postopek, ko gre za odvzem premoženja.

Državni tožilec Jože Kozina je dejal, da pozdravlja vse rešitve, ki bi prispevale k odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja, vendar pa se mu glede konkretnega predloga porajajo dvomi. Izkušnje po njegovih besedah kažejo, da je sprejemanje novih zakonov lahko "jalovo", saj se kriminal nanje takoj odzove "in bojim se, da bo tudi v tem primeru tako". Po njegovi oceni bi bilo treba v prvi vrsti izvesti preventivne ukrepe v smeri učinkovitosti nadzornih institucij.

Zaresov predog
Po predlogu, ki so ga pripravili v stranki Zares, bi se odvzem premoženja nezakonitega izvora uvedel na podlagi dokazanega utemeljenega razloga za sum storitve hujših kaznivih dejanj domnevnega osumljenca, nato pa bi se postopek razširil na celotno ugotavljanje izvora premoženja osebe. Postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora bi se odvijal neodvisno od kazenskega postopka zoper obdolženega, premoženje pa bi se odvzelo na osnovi civilnega dokaznega standarda onkraj razumnega dvoma.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.