Slovenija
29 ogledov

Zalar: Šibkejši lažje do odškodnine

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ranljivejše skupine bodo z novim zakonom lažje prišle do odškodnine, je prepričan minister Zalar.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je na novinarski konferenci predstavil novelo zakona o odškodninah žrtvam kaznivih dejanj. "Tu upoštevamo interese tistih skupin prebivalstva, ki so najbolj ranljive in ki so pogosto žrtve sekundarne viktimizacije v sodnih postopkih, in vsaj v določeni meri omilimo njihov položaj s tem, da jim omogočimo dostop do odškodnine takoj," je po navedbah STA ob predstavitvi novele povedal Zalar.

Z novelo želijo po ministrovih besedah omogočiti lažji dostop do odškodnin posebej ranljivim skupinam, kot so otroci, invalidi, žrtve nasilja v družini. Prav tako naj bi do odškodnine po novi zakonodaji lažje prišle žrtve kaznivih dejanj, ki so odškodnino uveljavljale po sodnem postopku, a storilec sodbe ni mogel izpolniti.

Od 50 do deset tisoč evrov
Zakon natančneje določa pogoje in kriterije za odmero odškodnine za telesne bolečine, po novem pa tudi za duševne bolečine. Zneski znašajo od 50 do deset tisoč evrov, za hude poškodbe, kot so izguba obeh očes. Pri duševnih bolečinah je recimo za zmanjšanje življenjske aktivnosti predviden znesek 7.500 evrov, za okrnitev svobode 5000 evrov, za skaženost 3.000 evrov, za kršitev dostojanstva 1.500 evrov in za okrnitev drugih osebnostnih pravic do 2.500 evrov. Odškodnina zaradi smrti bližnjega se lahko vsem svojcem ene osebe skupno prizna v višini do 10 tisoč evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.