Slovenija
33 ogledov

Zalar stopa na prste funkcionarjem

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Vlada je obravnavala in sprejela predlog novele kazenskega zakonika, ki naj bi med drugim ostro stopila na prste pregreham funkcionarjev in drugih javnih uslužbencev.
Kaznivo dejanje: grooming
Tokratne spremembe se nanašajo tudi na otroke in družino. Med drugim so predvidene višje kazni za napade na otroke (spolni napad, prostitucije, ustvarjanje in razpečevanje pornografskega gradiva …).
Uvedli so tudi novo kaznivo dejanje: pridobivanje oseb, mlajših za 14 let za spolne namene. S tem bodo inkriminirani t. i. Grooming, ko se storilec preko informacijskih tehnologij z žrtvijo dogovori za srečanje. Če temu sledi konkretno dejanje v smeri zlorabe, so izpolnjeni znaki kaznivega dejanja.

"Vlada je pravkar dramatično zaostrila kazensko odgovornost funkcionarjev in javnih uslužbencev za oškodovanje javnih sredstev," je prek Twitterja še med današnjo sejo ministrskega zbora sporočil pravosodni minister Aleš Zalar.

Predlog novele največ sprememb prinaša na področju gospodarskega kriminala, saj predlog sprememb zakonika podrobneje opredeljuje pojme, kot so gospodarska dejavnost, lažni stečaj, stečajna goljufija in kazniva dejanja na račun javnih financ.

Nič več popoldanskega zaslužka
V luči dejanj že nekdanjega prvega inšpektorja v državi Boruta Brezovarja, o katerih smo prvi poročali v Žurnalu24, ko je med svojim službenim časom imel zasebna predavanja, novela veliko natančneje določa, kaj je to gospodarska dejavnost in njena zloraba.

S tem bo omogočeno, da bodo kot gospodarska kazniva dejanja obravnavane različne kršitve, ki sodijo v širši pojem zlorabe položaja in pooblastil ali med koruptivna dejanja na področjih, ki po naravi niso gospodarska oziroma pridobitna. Gre za primere, znane iz prakse pri zlorabah ali podkupovanju v zdravstveni ali športni dejavnosti, na področju izobraževanja, raziskovanja in pri drugih oblikah delovanja zunaj gospodarstva, tudi v humanitarnih oziroma dobrodelnih in drugih podobnih organizacijah.

Konec zavlačevanju sodnih postopkov
Novo je tudi kaznivo dejanje oškodovanje javnih sredstev, ki prinaša strožjo odgovornost oseb, ki skrbijo za javna sredstva, poleg uradnih oseb pa so kot storilci predvideni tudi javni uslužbenci in zasebniki, ki razpolagajo z javnimi sredstvi. Sankcije so predvidene tudi za tiste, ki bi morali porabo sredstev nadzorovati pa so to svojo dolžnost opustili.

Inkriminacijo oškodovanja javnih financ je predlagalo Računsko sodišče (RčS). Predsednik RčS Igor Šoltes je povedal, da njihove ovadbe niso dobila epiloga na sodišču zaradi pomanjkljive zakonodaje. “Takih dejanj v preteklosti ni bilo tako zelo malo,” je dejal.

Ob premoženje lahko celo svojci
Posamezniki, ki bi se okoristili s tujim premoženjem, pa bodo prav zaradi spremenjenega kazenskega zakonika neizogibno ostali brez izplena. “Storilec ne bo več mogel preprečiti tega, da se mu odvzame premoženje, pa čeprav ga je prenesel na ženo, prijatelja ali sorodnika,” napoveduje Zalar. Zaradi novega zakona pa bodo menda sodišča razsojala hitreje, saj za morebitna načrtna zavlačevanja sojenj obtoženci sploh ne bi več imeli možnosti. “Uvajamo preobravnavni narok, na katerem se bo moralo razčistiti kateri dokazi so zakoniti in od tu dalje ni več možno predlagati novih dokazov. Na tem naroku se najkasneje v dveh mesecih določi narok glavne obravnave,” pravi Zalar.

Spremembe kazenskega postopka
Na vladi so obravnavali tudi spremembe zakona o kazenskem postopku. Spremenjena so pravila glede postopka, uvedli pa so nov, predobravnavni narok, na katerem se med drugim pregleda vse dokaze in določi datum glavne obravnave. Opredeljena so še pogajanja med tožilstvom in obrambo, po katerih lahko obtoženi prejeme nižjo kazen, če prizna krivdo vendar mora tak dogovor odobriti še sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.