Slovenija
25 ogledov

Zalarjeva navodila v ustavno presojo?

Aleš Zalar (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Vrhovno državno tožilstvo je poslalo pobudo, naj upravičenci na ustavno sodišče vložijo zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti obveznih navodil za izvajanje državnotožilskega reda.

V začetku aprila se namreč izteče rok, ko bi moralo državno tožilstvo začeti uporabljati obvezna navodila o izvajanju državnotožilskega reda, ki jih je 22. februarja izdal pravosodni minister Aleš Zalar, 2. marca pa so bila objavljena tudi v internem glasilu tožilstva.

Državno tožilstvo je pobudo poslalo vladi, državnemu zboru, poslanskim skupinam in državnemu svetu, v njej pa predlaga, da naj ob morebitni vložitvi zahteve ustavnemu sodišču predlagajo, naj Zalarjeva navodila razveljavi. Predlagajo tudi, naj ustavno sodišče do končne odločitve zadrži izvajanje navodil, kot tudi, da naj ustavni sodniki zahtevo obravnavajo prednostno.

SDS, SLS in SNS bodo prispevale podpise
Poslanci SNS in SDS bodo prispevali svoje glasove k pobudi vrhovnega državnega tožilstva, je potrdil vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič.

Iz SDS pa so sporočili, da je predlog že podprlo 37 poslancev in poslank poslanskih skupin SDS, SNS in SLS. Svoje stališče bodo omenjene poslanske skupine predstavile v ponedeljek na skupni novinarski konferenci, so zapisali.

Zalokar Oražmova: Presoja ustavnosti ni potrebna
Napoved poslancev opozicijskih poslancev, da bodo skupaj prispevali svoje glasove k pobudi vrhovnega državnega tožilstva, v poslanski skupini SD ocenjujejo kot pričakovano. In medtem ko v LDS menijo, da je "ustavna presoja potrebna predvsem zaradi demantija dezinformacij", se vodji poslancev Zaresa Cveta Zalokar Oražem presoja ustavnosti ne zdi potrebna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.