Slovenija
81 ogledov

Zalarjeva žena na Zalarjev razpis

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Elita. Konec roka za sodniški oddelek.

Kandidati. Slovenski okrožni, višji in vrhovni sodniki se lahko še do polnoči prijavijo za delo v specializiranem oddelku. Deset izbranih sodnikov bo na ljubljanskem okrožnem sodišču razsojalo o najzahtevnejšem organiziranem in gospodarskem kriminalu, terorizmu ter korupcijskih kaznivih dejanjih.

Le ministrova žena
Na pravosodnem ministrstvu bodo sicer predvidoma šele v sredo preverili sodniške prijave, ki so prispele na javni poziv ministrstva v zadnjih dveh tednih. Viri blizu pravosodja pa neuradno razkrivajo, da naj bi se do popoldne za omenjeno sodniško mesto potegovala le sodnica Mojca Zalar Kocjančič, žena pravosodnega ministra Zalarja. Te kandidature na ministrstvu, nekaj ur pred iztekom roka za prijave, niso mogli potrditi, Zalar Kocjančičeva pa za pojasnila ni bila dosegljiva.

NPU: Potrdila sta jo oba
“Z vsemi izjavami, tako je korektno tudi do protikandidata, bom počakal do konca postopka,” pa je svojo kandidaturo za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) komentiral Marjan Erhatič, nekoč pomočnik direktorja ljubljanske kriminalistične policije. Da se bo na razpis prijavil le, če bo zatrdno tudi izbran, pa se v pravosodnih krogih govori o tožilcu Hariju Furlanu. Ta je za Žurnal24 potrdil le, da se je na razpis prijavil.

O šefu slovenskega FBI vsaj do 24. maja še nič
Ker je eden od članov komisije za izbiro direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, slovenskega FBI, do 24. maja odsoten, postopek še ni stekel, pravi Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. Komisija opravi razgovor s predlaganim kandidatom, nato pa je mnenje o njem dolžna podati v roku 30 dni po prejemu zaprosila.

Imenuje ga generalni direktor policije, ki je vezan na pozitivno mnenje posebne strokovne komisije.

Sestavljajo jo predstavnik državnotožilskega sveta, ki ga izmed državnih tožilcev, izvoljenih v ta svet, za vsak primer posebej imenuje državnotožilski svet, predstavnik Urada RS za preprečevanje pranja denarja, ki ga imenuje direktor tega urada, in priznani neodvisni strokovnjak s področja dela varnostnih organov, kriminalistike, kazenskega prava ali dela organov odkrivanja in pregona, ki ga imenuje minister za notranje zadeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.