Slovenija
22 ogledov

Zalite osnovne šole

Opozorilo Arsa Arso
Vode že zalivajo kleti, najhuje je v Zgornjem Piosočju, na Vipavskem in na Gorenjskem, kjer je zalilo tudi tri šole.

Poplave težave povzročajo predvsem v Zgornjem Posočju, na Vipavskem in na Gorenjskem, kjer imajo gasilci največ dela s črpanjem meteornih voda iz kleti. Na Gorenjskem je zalilo prostore osnovne šol v Bitnjah, Stražišču in Kranju. V Škofji Loki je meteorna voda zalila gostinski lokal, v Kranju pa so gasilci vodo črpali iz dveh stanovanjskih hiš.

V Škofji Loki je meteorna voda zalila gostinski lokal, v Kranju pa so gasilci vodo črpali iz dveh stanovanjskih hiš, treh večstanovanjskih objektov in treh šol.

Zaradi povišanega plimovanja pa je morje poplavilo nižje ležeče obale v Piranu. Poplavilo je del cestišča na Punti, na Prešernovem nabrežju in Kidričevem nabrežju.Gasilci so posredovali v Idriji in v Vipavi, kjer je voda zalila garaži.

V Novi Gorici so gasilci krajanu dostavili vreče peska in mu nudili pomoč pri postavitvi protipoplavne pregrade, ker je meteorna voda vdirala z ceste v pritlične prostore stanovanjske hiše.

Z Bleda, Nove Gorice in Gorenje vasi - Poljane pa poročajo o zalitih kleteh. Na večini območji, ki so jih prizadele poplave pred dvema tednoma, pa so čez dan že preventivno polnili protipoplavne vreče. Pripadniki civilne zaščite pa bodo zaradi morebitnih poplav v pripravljenosti na območju celotne države.

Mestna občina Ljubljana je zaradi pričakovanega deževja in nevarnosti poplav začela razdeljevati vreče s peskom. Ljubljančani lahko vreče prevzamejo na družbi KPL na Litijski cesti 261. Vsak občan lahko za družinsko hišo dobi do 20 vreč, upravniki večstanovanjskih stavb pa lahko dobijo do sto vreč.

Tudi štab civilne zaščite izolske občine je pozval vse občane in podjetja, naj preventivno očistijo odtoke in izvedejo druge ukrepe za blažitev posledic neurja.

Agencija RS za okolje (Arso) je sicer zaradi velike količine padavin v prihodnjih dneh za četrtek za večji del države razglasila največjo stopnjo vremenske ogroženosti, katera območja bo deževje najbolj prizadelo, pa še ne morejo predvideti. Pripadniki civilne zaščite so zaradi morebitnih poplav v pripravljenosti na območju celotne države.

Danes najhuje v Posočju

 "Pričakovana je večja količina padavin in posledično naraščanje rek. Te bodo lahko v večjem delu države povzročale težave," napoveduje Arso in dodaja, da bodo danes padavine najmočnejše v zahodnih krajih, predvsem v Posočju, kjer lahko do noči pade že do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Za jutrišnji dan je agencija za okolje stopnjo ogroženosti iz oranžne dvignila na rdečo.

Ljudje predvsem na območjih, kjer so jih poplave hudo prizadele pred dvema tednoma, so v skrbeh. Republiška civilna zaščita je v pripravljenosti. Glede na to, da je bilo v zadnjih poplavah prizadeto tudi območje Ljubljane, MOL na svoji spletni strani objavlja priporočila občanom. Med drugim svetujejo, da si ljudje sami postavijo protipoplavne zaščite; MOL pri tem objavlja povezave do prodajalcev vreč.

Lahko je še huje

Jože Dakskobler, poveljnik Gasilske zveze Posočje, kjer je ravno tako naravna ujma pred dvema tednoma hudo udarila, pravi, da so pripravljeni, kolikor so lahko. "Kar je bilo v naših močeh, smo vse uredili. So pa vse grape še polne materiala, vendar to ni v naši pristojnosti, mi tega opravila ne moremo naredit, za to bi morala poskrbeti država," pravi Dakskobler in dodaja, da če pride do večjih padavin, bodo nanosi gotovo še večji, kot so bili pred dobrim tednom dni. "Država očitno čaka na boljše čase, ljudje pa nastradajo."

Dakskobler dodaja, da so v Občini Tolmin po zadnji vremenski ujmi uredili občinske ceste ter očistili hiše in nanose pred njimi. Še vedno pa so ljudje na tem območju hendikepirani in to ne le zaradineočiščenih strug. "Tudi državna cesta je denimo takšna, da normalen avtobus po njej sploh ne more peljat. Dva mostova sta načeta v tolikšni meri, da ju niti ne upajo povsem očistiti, da bi odprli promet za večja vozila." K sreči tamkajšnja šola nima toliko otrok, da bi potrebovala prevoze večjih avtobusov. "Po drugi strani pa večji avtobusi turistov recimo do nas sploh ne morejo. Enostavno se ne da. Tudi mi z avtobusom ne moremo nikamor."

Poveljnik tolminskih gasilcev pri tem izpostavi, da se občina trudi, da bi premaknila stvari, vendar se te premikajo po polžje. "Župan se trudi na vseh koncih in krajih, vendar naleti na procedure, ki trajajo in trajajo. Pred vrati pa je zima. Prepričan sem, da se do prihodnjega leta ne bo premaknilo nič."

Upajo na najboljše

Glede na napovedi se Tolminci pripravljajo na najhuje. "Pripravljene imamo protipoplavne vreče, obveščene so pristojne službe in gasilci, poveljniki civilne zaščite opozarjajo ljudi, naj se pripravijo. Vendar to je tudi vse, kar lahko naredimo. Mi lahko le čakamo, da - če res pride do novih poplav - vodad odteče in gremo potem pomagati ljudem."

Dakskobler dodaja upanje, da se vendarle ne bo ponovila huda ura zadnjega tedna. "Komaj smo si opomogli, da smo življenje spet spravili v nove tirnice, upam, da se res ne bo vse zlilo ravno pri nas."

Opozorilo!

Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severozahodne in zahodne Slovenije. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Glede na trenutno vremensko napoved za prihodnje dni obstaja možnost povečane verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov tudi na območju osrednje Slovenije.

Komentarjev 1
  • STF 12:15 05.november 2014.

    To bo zabava, ker drzava nima denarja ze od prejsnih poplav spucat, kaj bo sele sedaj.Aja NLB rab 3 miljarde. WAKE up people!