Slovenija
4390 ogledov

Zalivalo kleti, strele zanetile več požarov stanovanjskih hiš

Gasilci na strehi
Strela udarila v več streh stanovanjskih hiš, poškodovala je tudi električno napeljavo.

Zaradi močnih nalivov so imeli gasilci ponoči največ dela na območju Ljubljane in okolice. Voda je s strehe tekla v stanovanje v četrtem nadstropju večstanovansjkega objekta v Archinetovi ulici v Ljubljani. "Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so popravili zasilno kritino, ki je bila položena zaradi del na strehi na objektu, ter jo okrepili z dodatno folijo," navajajo pri republiški upravi za zaščito in reševanje. 

Malo pred tem so odstranjevali veje podrtega drevesa, ki je bilo naslonjeno na pomožni objekt in telefonske kable te oviralo Gameljsko cesto v Ljubljani. Gasilci so požagali veje, da so sprostili cesto, a zaradi zahtvnosti terena drevesa niso mogli popolnoma odstraniti. 

Zalivalo kleti, garažo in dovoze

Meteorna voda je zalila več kleti, garažo stanovanjske hiše na Stražarjevi ulici in jašek tovornega dvigala gostinjskega lokala na Trgu osvobodilne fronte, kjer so gasilci izčrpali okoli tisoč litrov vode. Meteorna voda je zaradi močnih padavin zalila tudi dovoza tovarne Hella Saturnus na Letališki cesti v Ljubljani.

Zaradi moćnega naliva in zamašenih obcestnih jaškov je voda skozi teraso vdirala v gostinski lokal na Šmartinski cesti v Ljubljani. "Gasilci so prečrpali okoli deset tisoč litrov vode, jaškov pa niso mogli odmašiti," navajajo pri URSZR. 

Zaradi strele gorele strehe

Okoli 21.30 je strela udarila v ostrešje stanovanjskega objekta na Akrokombinatski cesti v Ljubljani ter zanetila manjši požar. "Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog - Spodnji Kašelj, ki so odkrili okoli 16 kvadratnih metrov ostrešja, pogasili nekaj manjših žarišč na leseni konstrukciji in električnih vodnikih ter streho prekrili nazaj," navajajo pri URSZR. "Večje škode ni bilo."

Strela je v približno istem času udarila tudi v dimnik stanovanjske hiše v Dragomlju pri Domžalah. "Odkrilo je tudi nekaj strešnikov ob dimniku," navajajo pri URSZR. "Gasilci PGD Pšata - Dragomelj so pogasili goreče saje in pokrili streho."

Strela je okoli 18.30 zanetila tudi požar na Nanostu pred cerkvijo Svetega Hieronima pri Vipavi. Gasilci PGD Podnanos in Vipava so pogasili okoli 0,2 hektara suhe trave.

Zgodaj zjutraj, malo pred peto uro je prišlo še do udara strele v ostrešje stanovanjske hiše v Spodnjih Dulah pri Krškem. "Gasilci PGE Krško, PGD Gora in Veliki Trn so zavarovali kraj dogodka, objekt pregledali s termovizijsko kamero in zahtevali prisotnost dežurnega delavca Elektro Celje, ki je odklopil električno energijo," navajajo pri URSZR. "Do požara ni prišlo."

Na Koroškem brez elektrike

Malo po 21. uri je strela udarila tudi v daljnovod v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, zato je večji del gospodinjstev ostalo brez električne energije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.