Slovenija
25560 ogledov

Zaljubljeni premier, to ni več smešno!

Robert Golob Reševalni pas/Twitter
Res je, da zaljubljenost človeka večkrat popelje v višave in ne ve, kaj dela ali govori, a to, kar se je zgodilo predsedniku vlade Robertu Golobu v nastopu na komercialni televiziji, presega učinke, ki jih zaljubljenost povzroči v možganih.

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Golob je v javnem nastopu kritiziral komunikacijo ministrstva za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič, glede priprave davčne reforme, nato pa priznal, da so pri večini reform, razen pri zdravstveni, morda “šli en korak predaleč” in da “če ljudi ne znamo prepričati, da jim bodo reforme olajšale življenje, se reforme ne bomo šli”.

Medtem, ko je na eni strani kritiziral člane svoje vladne ekipe zaradi slabe komunikacije, je Golob sam uporabil najbolj možno neprimerno komunikacijo. Napake pri delu svojega ministra je kritiziral v nastopu na televiziji, neke vrste sproščenem intervjuju, v katerem je najprej opeval svojo novo partnerico. Z napovedjo, da “se nekaterih reform ne bomo šli”, je vnesel nemir tako v javnosti kot med koalicijskimi partnerji, ki se tako ali tako že počutijo odrinjene in prikrajšanje.

Kritični glasovi se menda pojavljajo tudi že znotraj stranke Gibanje Svoboda, kjer naj bi se naveličali tega, da so vedno bolj utišani in da ima glavno besedo vedno Golob.

Robert Golob ima z veliko večino v državnem zboru zgodovinsko priložnost, da spremeni tok, ki že desetletja dere v napačno smer. In če zdaj ob vseh napovedanih reformah, stavi samo še na zdravstveno (tudi to bi bilo ogromno), je zelo skrb vzbujajoča izjava Erika Breclja, ki pravi, da bo uspeh že, če bo konec leta zdravstvo takšno, kot je danes.

Zdravstvena reforma se pripravlja na dveh nivojih, na strateškem svetu, nad katerim bdi sam Golob, in na ministrstvu za zdravje Danijela Bešiča Loredana, od koder eden za drugim bežijo sodelavci, nazadnje menda celo predstavnica za stike z mediji.

V javnosti vse bolj prevladuje mnenje, da na ministrstvih vladajo kaotične razmere, premalo operativnosti, da vlada razmetava denar za vedno nove posvetovalne skupine, stresne teste in analize. Podpora vladi pada, proračunski primanjkljaj je ogromen, v luči vojne v Ukrajini razmere precej nepredvidljive.

Morda je Golob še ravno v pravem trenutku ugotovil, da je dajal preveč obljub in da hkrati ne bo mogoče izvesti vsega, od ureditve plačnega sistema, do vrste reform, saj gre tudi za politično tvegane projekte.

O padcu vlade ta trenutek seveda še ni smiselno govoriti, lahko pa Golob s svojo zaletavostjo prekriža načrte glede dveh zaporednih mandatov, ki naj bi bila dovolj, da Slovenijo postavi na noge.

Ko bo aprila minilo leto dni, odkar je na vladi koalicija s Svobodo na čelu, Golob javnosti, razen nekaterih zakonov, med njima dveh zdravstvenih, ne bo mogel veliko pokazati. Obletnica bo kvečjemu priložnost za refleksijo in s tem v zvezi za rekonstrukcijo vlade, ki se zadnje dni vedno bolj omenja. Na udaru naj bi bili predvsem ministri iz kvote Gibanja Svoboda, torej Golob tudi tukaj ni imel najbolj srečne roke.

V opoziciji, ki je Golobovi vladi že takoj napovedala kratek mandat, seveda ne zamudijo nobene priložnosti za kritiko upravičenih ali tudi izmišljenih napak. Mnogi pacienti, upokojenci, učitelji, zaposleni v plačni skupini J... pa že pozabljajo, zakaj se je po volitvah plesalo na ulicah. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 37
  • Herkules 14:56 31.marec 2023.

    Vladna vplivnica Tina Gaber je prva DAMA, prva namestnica PV, prva STARLETA in prva SPONZORUŠA države - vse HKRATI! Evo, pa so tudi Butale po nečem prve na svetu, žal ne po pozitivnem!

  • Avatar lopov
    lopov 14:47 31.marec 2023.

    Se vidi da ni sposoben razmišljati z svojo glavo.. samohvala ga je je pa običen revež.. take babe nebi mel če bi zadnja bila na svetu... drugo je to da je v zvezi s samimi bogatuni ko jih poceca jih ...prikaži večih v rit brcne in išče naslednjega naivneža.... končni pa kaj si je zakuho naj poje... 20let mlajša od njega.. rabo žrebca m. ne pa nehkega nakladača da bo oa bo pa bo na nikoli..

  • Grof 13:22 31.marec 2023.

    Preiskovalka Udbovska zasliševalka v preiskovalni komisiji Nataša Sukič in Šetinčeva partijska kokoš, inteligenca obeh skupaj meji na inteligenco deževnika, sramota za naše politike