Slovenija
9061 ogledov

Zaloge imajo še za 12 let

telefonska govorilnica Žurnal24
V Sloveniji je še vedno delujočih 887 javnih telefonskih govorilnic, ki pa jim počasi bije zadnja ura.

Zahvaljujoč Zakonu o elektronskih komunikacijah so v Sloveniji še vedno na voljo delujoče javne telefonske govorilnice. Javne telefonske govorilnice namreč sodijo med univerzalne storitve javne govorne telefonije. Zakon kot univerzalno storitev opredeljuje zagotavljanje javnih telefonskih govorilnic ali drugih dostopovnih točk za javno govorno telefonijo, iz katerih je omogočeno brezplačno in brez uporabe kakršnihkoli plačilnih sredstev klicati na številke za klic v sili (112 in 113). 

V Sloveniji je trenutno aktivnih še 887 javnih telefonskih govorilnic, pravijo na Telekomu Slovenije. Najpogosteje so na javnih površinah v ožjih mestnih središčih, kjer je večji pretok ljudi, pa tudi v manjših zaselkih in vaseh, kjer so telefonske govorilnice praviloma najmanj v uporabi. Na telefonsko govorilnico boste lahko naleteli v različnih javnih zavodih, kot so mladinski domovi, bolnišnice, psihiatrične ustanove ali domovi za starejše, kjer so največkrat uporabljene. 

ljubljana 19.01.10, telefon, telefonska govorilnica, telekom, klepetulja, foto:  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Telekartic še za 12 let

Telekom je pred leti izdajal štiri vrste telekartic, in sicer 25-, 50-, 100- in 300-impulzne. "Zdaj pa je mogoče kupiti le še 300-impulzne, katerih cena je 23,79 evra," pravijo na Telekomu. "Ocenjujemo, da imamo ob mesečni porabi 60.000 impulzov telekartic na voljo za 12 let." 

Impulzne kartice lahko uporabniki kupijo v Telekomovih centrih, na prodajnih mestih Pošte Slovenije in pri nekaterih drugih pogodbenih partnerjih.  

telefon Telefonske govorilnice Slovenija Telefonskim govorilnicam je odklenkalo, telekartic ne izdelujejo več

Do leta 2019 jih morajo zagotavljati

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je novembra 2014 določila, da mora Telekom Slovenije do leta 2019 zagotavljati javne telefonske govorilnice ali druge dostopne točke za javno govorno telefonijo. Skladno z odločbo mora Telekom Slovenije zagotavljati ustrezno število telefonskih govorilnic glede na število prebivalcev, in sicer v četrtem letu veljavnosti omenjene odločbe mora Telekom zagotavljati vsaj 1 javno telefonsko govorilnico na 2500 prebivalcev, v petem letu pa vsaj 1 javno telefonsko govorilnico na 3500 prebivalcev. 

Analiza, ki jo je opravil Akos, je pokazala, da se telefonske govorilnice izključno uporabljajo le še v zavodih za prestajanje kazni in psihiatričnih bolnišnicah. Povpraševanje po tej storitvi je zelo majhno, predvsem zaradi uporabe drugih sredstev komuniciranja, predvsem mobilne telefonije. 

 Izračun trajanja obračunskega intervala (impulza) v primeru klica iz javnih telefonskih
govorilnic v območje mednarodnega prometa EU+:
- cena 1 minute klica iz naročniških telefonov v območje EU+ = 0,214 EUR brez DDV,
- cena 1 minute klica iz naročniških telefonov v notranjem telefonskem prometu = 0,0372 EUR
brez DDV.
Izračun: (60/(0,214 EUR/0,0372 EUR))*1.000=10.420 ms.

Vir: Cenik javne telefonske govorilnice, Telekom Slovenije

Pred iztekom odločbe bo Akos vnovič preveril stanj ena trgu in preučil možnost umika zagotavljanja javnih telefonskih govorilnic iz nabora univerzalnih storitev. Ne nazadnje je do tega že prišlo v več evropskih državah. 

V omenjeni analizi, ki jo je maja 2014 opravil Akos, je prikazan padec števila prodanih telekartic. V letu 2008 so prodali 154.995 telekartic, leta 2012 pa le še 87.335. Analiza iz leta 2013 je pokazala, da na 13 odstotkih govorilnic ni bilo ustvarjenega prometa. Od aprila do decembra 2013 je zgolj 94 govorilnic, kar je takrat predstavljajo 3,6 odstotka vseh, ustvarilo 80 odstotkov vsega prometa iz javnih telefonskih govorilnic. Vseh 94 jih je bilo v zavodih za prestajanje kazni ali psihiatričnih ustanovah. 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.