Slovenija
20 ogledov

Založbi denar iz prihodnosti

Knjižnica Žurnal24 main
Knjige. Študentska založba že izdala knjige, ki bodo dobile denar iz razpisa, čeprav ta še ni objavljen. Direktor. Za dovoljenje vsakokrat vprašajo. Če podpore ne bo, se bodo opravičili.

Razpis. V vsaj štirih knjigah Študentske založbe, ki so na trg prišle že jeseni, je kot leto izdaje navedeno 2013, v vseh pa je zapisano tudi, da so izšle s finančno podporo Javne agencije za knjigo (Jak) Republike Slovenije.

Toda zadnji razpis Jaka je bil namenjen sofinanciranju knjig v obdobju 2010–2012, ne pa knjigam z letnico 2013. Nobene izmed knjig nismo našli med rezultati katerega od preteklih razpisov.

Na agenciji ne vedo nič

Ko smo Jak vprašali, na katerem od razpisov so bile štiri knjige (Roland Barthes: Užitek v tekstu, Virginia Woolf: Med dejanji, Miha Mazzini: Paloma Negra in Jurij Hudolin: Ingrid Rosenfeld) izbrane za sofinanciranje, so nam odgovorili, da na nobenem. "Vprašanji, zakaj so vpisali podporo Jaka in zakaj so leta 2012 izdali knjige z letnico 2013, morate nasloviti na Študentsko založbo," je dejala Vlasta Vičič, vršilka dolžnosti direktorice Jaka.

Tomaž Gerdina, direktor Študentske založbe, je pojasnil, da se že 15 let redno prijavljajo na tovrstne razpise, saj brez tega vira take literature ne bi mogli tiskati. "Živimo v prepričanju, da bo razpis objavljen in da bomo za omenjene naslove dobili subvencijo. Če podpore ne bo, bo produkcijski strošek padel na naša ramena, vsem vpletenim, vključno z bralci, pa se bomo za navedbo podpore Jaka opravičili," je pojasnil. "Za vsako knjigo, ki jo izdamo konec leta z letnico naslednjega leta, povprašamo na Jaku, če to lahko naredimo. Razlogi so najpogosteje organizacijsko-tehnične narave knjižne produkcije. Je tudi še en razlog: Študentska založba si s svojim razvejanim knjižnim programom preprosto ne more privoščiti, da bi zaradi vladnih administrativnih zadreg produkcijo ustavljala in si privoščila daljša obdobja praznega teka," je dodal Gerdina. Vlada je namreč ravno včeraj za novega direktorja Jaka imenovala Aleša Novaka, ki bo funkcijo nastopil 15. februarja.

Odzivi založb različni

Miha Kovač iz Mladinske knjige, ki se običajno poteguje za sredstva Jaka, meni, da je taka praksa neetična in neprofesionalna, saj zavaja bralce in kupce. "Če nekdo v knjigo napiše, da je zanjo dobil javni denar, še preden je bil objavljen ustrezen razpis, pa s tem vzbuja sum tako v prvo kot v drugo, zato je zdaj Jak na potezi, da se na to ustrezno dozove," je dodal Kovač.

Mitja Ličen, direktor založbe Goga, in Rok Kogej iz Sophie sta dejala, da na omenjen način knjig niso nikoli izdajali. Ličen je sicer poudaril, da zaradi specifike založniške dejavnosti včasih pride do težav z usklajevanjem razpisnih zahtev in dejanskega časa izdaje – a ponavadi takšna knjiga izide kak mesec pozneje, ne prej, vsekakor pa v pogodbenem roku. Neda Pagon iz založbe Studia Humanitatis pa meni, da gre pohvaliti založbin družbeni optimizem in pogum, saj bo v primeru spodletele prijave na razpis stroške morala pokriti iz drugih virov.

Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, je takšno početje označil za “dokaj nenavadno”, saj po njegovem mnenju lahko zbudi sum, da gre za kakšno prepovedano prakso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.