Slovenija
102 ogledov

Zamenjali bolnici in obsevali tisto, ki ni imela raka

ljubljana 01.04.08 Onkoloski institut, napis tabla, moski, Ljubljana; foto:Sasa Saša Despot
Zamenjali pacientki z enakim imenom in obsevali tisto, ki ni imela raka.

V komunikaciji med mariborskim kliničnim centrom in Onkološkim inštitutom je prišlo do šuma v komunikaciji. Zamenjali so bolnici z istim imenom in letnico rojstva in obsevali tisto, ki ni imela raka, poroča Večer. 

84-letnica iz okolice Maribora je bila decembra operirana zaradi žolčnih kamnov in dobro okrevala, poleti pa jo je presenetilo vabilo na obsevanje iz Onkološkega inštituta. Osebna zdravnica, ki o raku ni nič vedela, a je po besedah sina najbrž nekam poklicala, ji je izdala napotnico za obsevanje, kamor je prvič odšla 21. junija, kjer so jo obsevali s "totalno dozo 1x8 Gy". 

Rekli so jim, da ne bo več dolgo živela

Nekaj tednov kasneje je njena osebna zdravnica sinu rekla, da je z mamo hudo in da ne bo več dolgo živela ter ga napotila na oddelek, kjer je bila operirana, a tam kirurg, ki naj bi mamo operiral, sploh ni delal. Na tej točki so posumili, da gre za napako in ugotovili, da jo zamenjali s pacientko, ki je bila operirana na revmatološkem oddelku UKC Maribor in je imela raka v zadnjem stadiju in je umrla že 13. junija. 

Na Onkološkem inštitutu so se čudili, da je na obsevanje prišla brez dokumentacije, a so jo kljub temu obsevali. 

V UKC Maribor so pojasnili, da se je njihova radioterapevtka z zdravniki Onkološkega inštituta po telefonu dogovorila za obsevanje pacientke z rakom in da so se dogovorili, da bodo gospo o terminu obvestili oni. V Onkološkem inštitutu do dejali, da so takoj sprožili postopke za razjasnitev primera, pa tudi "dodatne varnostne ukrepe", pa tudi v UKC Maribor so pisno opomnili vse oddelke, naj ob napotitvah in naročanju vedno pošljejo tudi pisno medicinsko dokumentacijo. 

V zdravstvenem domu so povedali, da "osebni zdravnik zaupa izvidom iz terciarnih institucij" in da je osebna zdravnica zato sklepala, da ima gospa res raka, čeprav ga ni imela, še poroča Večer. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Boris Odreitz 19:40 16.november 2016.

    če ste pametni ne uporabljajte več slovenske Medicinske ponurbe saj nima smisla , itak vas bodo ubili !

  • Božidar Dinič 16:26 16.november 2016.

    zlati časi kam ste šli marija pomagaj

  • dchello 15:20 16.november 2016.

    Kaštrun, če ste tako na psu z denarjem, kako to, da imate vsaj enkrat tedensko na Fideszu gostijo s cateringom, kjer vam kdo igra na klavir, pa šampanjček, pa tako naprej?Jaz bi ti plačo znižal na 100 evrčkov, pa ...prikaži več živi!Beda od bede!!!