Slovenija
98 ogledov

Zamenjali vodstvo Sove, Ukoma in verskega urada

sova Žurnal24 main
Vlada je na današnji ustanovni seji razrešila direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjana Selana, je za STA potrdil novi direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar. Kot je dodal, je vlada za novega direktorja imenovala dosedanjega direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Damirja Črnčeca.

Zakon o Sovi predvideva, da direktorja agencije imenuje in razrešuje vlada na predlog predsednika vlade, direktor pa je vladi tudi odgovoren. Za postopek izbire direktorja agencije se torej ne uporabljajo določbe zakona o javnih uslužbencih. Tudi delovna razmerja se v agenciji sklepajo brez objave razpisa.

Šestintridesetletni magister politologije Sebastjan Selan je v Sovi zaposlen od leta 1999, piše na spletni strani vlade. Do aprila 2005 je bil zadolžen za načrtovanje, izvajanje in vodenje tajnih operativnih nalog, nato je eno leto kot vodja operativnega oddelka vodil vse operativne naloge s področja vključevanja Slovenije v EU in Nato.

Od 2006 do 2008 je bil zadolžen za vodenje operativnih nalog s področja gospodarstva, nato je vodil obveščevalni center agencije. Za direktorja agencije je bil imenovan 23. julija 2010. Pred tem je Pahorjeva vlada z omenjenega mesta predčasno in sporazumno razrešila Andreja Rupnika, ki bi se mu mandat iztekel letos.

Novi direktor prihaja z obveščevalne službe obrambnega ministrstva

Na Selanovo mesto zdaj torej prihaja 39-letni doktor politologije Damir Črnčec, docent za obrambni in varnostni sistem na Fakulteti za državne in evropske študije ter generalni direktor Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo. Črnčec to službo vodi že od leta 2005. Na Šoli za častnike je nosilec predmeta Vojaška obveščevalna dejavnost, na generalštabnem šolanju pa nosilec predmeta Nacionalna in mednarodna varnost, piše na spletni strani omenjene fakultete.

Nov obraz tudi na Uradu vlade za komuniciranje

Vlada je na današnji ustanovni seji razrešila tudi dosedanjega direktorja Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Darijana Koširja, na njegovo mesto pa imenovala Anžeta Logarja. Logar je sicer Ukom že vodil leta 2008.

Logarja je leta 2008 takratna nova vlada Boruta Pahorja po manj kot letu dni opravljanja funkcije predčasno razrešila s položaja, in sicer potem, ko je takratni generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl Pahorju zagotovil, da je zamenjava sporazumna. Pozneje se je izkazalo, da temu ni tako – šlo naj bi za nesporazum – Pahor pa se je Logarju opravičil.

Dosedanji direktor Ukoma Košir je med drugim povedal, da je v "državni upravi petletni mandat direktorjev direktoratov in direktorjev uradov predviden zato, da se vzpostavi profesionalna državna uprava, in če so kogar koli in kadar koli zamenjali tako zgodaj, se mi zdi to narobe".

 

Delovanje urada pod svojim vodstvom ocenjuje kot dobro. "Vzpostavili smo zelo odprt odnos z novinarji, ki so bili dobrodošli v vsakem trenutku dneva. Vedno smo bili dostopni za vse informacije, veliko pa smo naredili tudi na področju promocije države. Navsezadnje je bil prav naš urad med najbolj zaslužnimi za to, da je Slovenija dobila organizacijo evropskega prvenstva v košarki," je poudaril.

Z vrha urada za verske skupnosti razrešili Guliča

Nova vlada je na ustanovni seji razrešila tudi direktorja urada za verske skupnosti Aleša Guliča in kot vršilca dolžnosti direktorja urada imenovala Staneta Baluha, sicer direktorja urada za narodnosti, je za STA potrdil novi direktor urada za komuniciranje Anže Logar. Gulič o razrešitvi, kot je dejal, še ni obveščen, zato je tudi ne komentira.

Pahorjeva vlada je Guliča za dobo petih let za direktorja urada za verske skupnosti 3. septembra 2009 imenovala po tem, ko je prejšnjemu direktorju urada Dragu Čeparju potekel mandat. Takratni generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl se je zanj odločil na podlagi predloga natečajne komisije med štirimi primernimi kandidati. Poleg Čeparja, ki se je potegoval še za en mandat, sta bila Guličeva protikandidata še Gregor Lesjak in Mojca Kucler Dolinar. Čeparju se je mandat sicer iztekel že marca tisto leto, a mu ga je vlada za pol leta podaljšala. Pahor je takrat pojasnil, da je Čeparja sicer najprej prosil, naj še naprej vodi urad, saj je menil, da dobro opravlja svoje delo, premislil pa si je, ko je prišlo "poročilo revizorja". Preden je Gulič prevzel vodenje urada, je bil poslanec LDS.

Novi v. d. direktorja urada za verske skupnosti Stane Baluh vodi urad za narodnosti že od leta julija 2006.
Komentarjev 12
  • Nesrečni 22:16 12.februar 2012.

    Janša, kaj si rekel takoj po volitvah, potrebne bodo predčasne volitve, sedaj pa jih razpiši, ker ko bo šel sneg dol boš videl moč interneta, seveda če ga kot absolutist SDS-a in (misliš) vsega ostalega ne boš prepovedal. Smiliš se ...prikaži več mi v svoji majhni veličini in vsi tvoji podporniki, ne podporniki, ker če bi Janšo v rit brcnil bi vsem vam zobe polomil.

  • Stolp 13:23 11.februar 2012.

    Tudi jaz sem ponosen da sem Janševa pobrita ovca! Beeeeee! Še vedno bolje kot en zarukan zafrustriran komunajzer ki cele dneve ker nima drugega dela(in živi na državne stroške) če ši šred zaslonom in tipka oslarije!

  • nina 10:30 11.februar 2012.

    pazite zopet belogardizem na pohodu!!!