Slovenija
39 ogledov

Zamrznil bi svoje deleže

Gregor Jager. Podjetnik, kandidat stranke Zares – nova politika župana MOM.

Ali bi poročali istospolno usmerjene pare, če bi bil sprejet družinski zakonik?
Ko bo sprejet družinski zakonik in ko bo sprejeta odločitev o življenjski skupnosti istospolnih partnerjev, bom poročal – brez vsakršnih zadržkov – tudi istospolno usmerjene partnerje.

Za kakšno davčno stopnjo nepremičnin se boste zavzemali v Mariboru, če boste župan?
Menim, da bi obdavčitev morala ostati v okvirih zdajšnje “obdavčitve” z nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč. Nisem za povečanje davčnih obremenitev ljudi.

V boj se je podal prvi
Gregor Jager. Mariborski podjetnik se je rodil leta 1961 v Celju. Znan je kot ustanovitelj Pekarne Jager in solatnik podjetja Sveže & hrustljavo, za župansko mesto pa se poteguje prvič. V župansko bitko je vstopil že aprila, ko je prvi napovedal kandidaturo. V kampanji mu svetuje tudi filmska režiserka Dragica Petrovič, njegova nekdanja soproga pa svetuje Francu Kanglerju.

Naštejte pet projektov, ki morajo biti po vašem mnenju izpeljani v času Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012?
Najpomembnejša bi morala biti vložek v kulturne programe in vključitev vseh deležnikov (tudi društev), ki bi skupaj omogočili množico kulturnih dejavnosti. Pri EPK dajem vsebini prednost pred infrastrukturo.

Kaj je župan Kangler naredil dobrega v iztekajočem se mandatu?
Začel je dobro, z zanosom in energijo, a mu ni uspelo povezati vseh sil v Mariboru.

Bi sestavili koalicijo z zdajšnjim županom?
O tem bodo odločali naši organi stranke. Nimamo pa političnih nasprotnikov, če so naši programi kompatibilni. Zagotovo nismo izključujoči.

Zakaj se podajate iz gospodarstva v politiko?
To ni samo izziv. Živim z Mariborom in v Mariboru. Z mojo družino imamo tukaj svoje premoženje in tu nameravamo tudi ostati. A Maribor prehitro nazaduje in prepričan sem, da lahko k razvoju mesta pozitivno prispevam.

V katerih podjetjih imate lastniški delež?
V družbi Sveže & hrustljavo. Če bi bil izvoljen, bi delež seveda zamrznil.

Spoštujem vsakogar in vsako mnenje.
Gregor Jager tako ocenjuje 11 proti-kandidatov.

Kje pa ste direktor?
V Pekarni Jager.

Temu podjetju trenutno ne gre najbolje.
V podjetništvu ne gre vedno samo navzgor. Pekovski trg v Evropi se je spremenil. Prešli smo na distribucijo zamrznjenih izdelkov in tu bomo ostali. Ne bomo imeli več svoje maloprodaje, ne več franšiznih prodajaln, ker nihče več ne plačuje računov. Precej smo investirali in se preoblikovali.

Realizacijo katerega projekta v MOM bi prekinili?
Vse večje projekte je treba začeti drugače. Center evropskih uprizoritvenih umetnosti je trenutno najbolj razvpit. Zagotovo je nepravilno začet, saj ni bil nikoli predviden v programih in ni bil v širši razpravi. Največja napaka pa je, ker ni predstavljene realne študije.

Kako bi oživili staro mestno jedro?
To je priložnost znotraj EPK. Staro mestno jedro niso prodajalne kavbojk in cenene robe ter samo kafiči. Staro mestno jedro mora biti celota, povezano z Lentom in parkom. Postati mora mesto druženja in spoznavanja, dogajati se mora vse od plesov in koncertov do drugega; glede tega bi posebej vprašal mlade in starejše, kaj si želijo.

Vaš program ima sedem točk. Ena izmed njih je večja strokovna usposobljenost mestne uprave. Koga bi izbrali za direktorja mestne uprave?
Bistveno prehitro vprašanje.

Bi pa zamenjali kader?
Mestna uprava ima veliko strokovnih in kompetentnih ljudi. Naloga vsakega župana je, da jih poveže in jim poda usmeritve. Sicer pa zaupam v mestno upravo in ljudi, ki tam delajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.