Slovenija
3 ogledov

Zamrznil imenovanje veleposlanikov

Karl Erjavec Dejan Mijović
"Ne vem, kaj se je zgodilo Janši s četrtka na petek." S temi besedami je Erjavec komentiral odločitev premierja, da ga umakne iz pogajaj o hrvaških varčevalcih.

Na novinarski konferenci je Erjavec tudi potrdil, da je zamrznil postopek imenovanja 17 veleposlanikov, saj se mu ne zdi primerno, da bi o tem odločali, ko vlada razpada.

"Kadrovanje na veleposlaniška mesta se bo nadaljevalo tisti trenutek, ko bo DZ ugotovil, da sem odstopil," je dejal.

Prepričan je, da bo tako kadrovanje potekalo "po izkaznici", ne pa glede na strokovnost kandidatov.

Danes smo že poročali, da brez vednosti ministra poteka imenovanje vsaj 12 veleposlanikov, saj je on postopke ustavil.

Dodal je, da bosta z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ki je prav tako iz kvote Desusa, odstopno izjavo z ministrskega mesta podpisala v petek.

Odziv na premierjevo "odstavko"

Minister je na začetku tiskovne konference sicer poudaril, da ga je premier Janša umaknili iz pogajanj s Hrvaško glede Ljubljanske banke zaradi notranjepolitičnih razmer v državi. "Ne vem, kaj se je zgodilo Janši v noči na petek. Dogovor pri Pahorju je bil, da gremo pri LB po začrtani poti, po kateri bi dogovor danes parafirali," je poudaril Erjavec, piše Dnevnik.

Zunanji minister obžaluje, da vprašanja LB ni mogel izpeljati do konca. "Kar se je zgodilo v petek, je bilo nenavadno. Ko sem bil v Schladmingu, so me nekateri ministri spraševali, kaj se dogaja pri nas," je opisal Erjavec.

Povedal je še, da je glavno vsebinsko delo glede dogovora o rešitvi problema Ljubljanske banke že opravljeno. Upa, da bo dogovor vendarle sklenjen, zatrdil pa je tudi, da je o vsem dogovarjanju s hrvaško stranjo sproti obveščal premierja.

O nekredibilnosti

Janša je Erjavca v petek odslovil, ker bi ta "lahko ogrozil kredibilnost." Erjavec je sicer prepričan, da je nekredibilen ravno predsednik vlade, ki kljub hudim obtožbam komisije za preprečevanje korupcije ne odstopi s položaja. "Komu pa Janša sploh zaupa? Vlada se ukvarja samo še s kadrovanjem," je na 24ur ob enih povedal Erjavec.

Naj vas spomnimo

Premier je namreč v petek napovedal, da "zaradi nastopaštva" umika Erjavca iz reševanja vprašanja LB. Napovedal je, da se bo 10. marca sestal s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem glede reševanja vprašanja nekdanje Ljubljanske banke.

Komentarjev 21
  • feferon 19:10 19.februar 2013.

    Človek postaja diktator-to se mu je zgodilo!

  • Pepe007 16:14 19.februar 2013.

    Brez skrbi, Erjavec se je to že vprašal, zato pa ne da glasov za mandatarja katerega nalogo bi bila, da prevzame žezlo od Janše in takoj spelje proceduro za predčasne volitve.

  • vrtnica 16:07 19.februar 2013.

    Bolje bi bilo,če se bi Erjavec vprašal kaj se bo zgodilov stranki DeSUS in kaj se bo zgodilo na predčasnih volitvah.To bo zanj mnogo bolj usodno.