Slovenija
23 ogledov

Zamrznitev na vroči liniji

jansa_pahor_bobo_250808 Žurnal24 main
Zamere in molk. Pri SD Janši očitajo, da se zaradi dobrih javnomnenjskih rejtingov ni pripravljen pogovarjati. Po volitvah 2012. Makarovič: morala bosta sodelovati. Lukšič: malo verjetno.

V zadnjih dneh, ko se v javnosti pojavljajo ideje za spremembo ustave, ki potrebujejo dvotretjinsko večino v parlamentu, kot grožnje koalicijskih strank po izstopih, so odnosi med prvakoma SD Borutom Pahorjem in SDS Janezom Janšo popolnoma hladni, trdijo ljudje iz njune bližine. Od dobrih odnosov ob primopredaji premierske funkcije ni ostalo skoraj nič, pravijo.

O tem sploh ne želita govoriti. Oba smo vprašali, kdaj sta se nazadnje videla, a ne Pahor ne Janša nista odgovorila.

Pahorjevi očitajo rejtinge
Medtem ko sta v zadnjih mesecih pri Pahorju sestankovala tako prvak opozicijske SLS Radovan Žerjav kot SNS Zmago Jelinčič, Janša noče na sestanek k Pahorju. V Pahorjevi bližini je slišati, da Janša obiske pogojuje z “bonbončki”, ki jih primerjajo z znamenitim sprejetjem zaključnega računa proračuna za leto 2008 v začetku mandata.

“Janša se s Pahorjem noče pogovarjati, ker misli, da bo leta 2012 zmagal,” se je pred dnevi na prvaka SDS jezil vidni član SD, ki je sicer prepričan, da se bosta po izkušnjah s koalicijskimi Zares, LDS in DeSUS v tem mandatu v prihodnosti SD in SDS zbližali.

Janševi: Pahor ignorant
“Popolna zmota je, da se Janša s Pahorjem noče pogovarjati zaradi rejtingov,” pravi eden od tesnejših sodelavcev prvaka SDS. Razlogi so drugje in se kopičijo.

Že od januarja 2009, torej dve leti, čakajo na pisni odgovor Pahorja na predlog Partnerstvo za razvoj in izhod iz krize 2+10. Dodajajo, da se je kljub ignoriranju predloga predsednik SDS udeležil vseh sestankov predsednikov parlamentarnih strank, ki so bili sklicani. Janša naj ne bi pozabil, da takšnega sestanka ni bilo niti pred podpisom arbitražnega sporazuma s Hrvaško niti ob predlogu vlade za pokojninsko reformo.

Janša naj bi Pahorju zameril tudi, da doslej ni držal še nobene obljube glede sodelovanja. “Če ga primemo za besedo, nastopi s stavkom: 'Jaz sem prevzel in nosim odgovornost in podoben bla, bla',” pravi sogovornik blizu Janši.

SDS na 26,7 odstotka ...
"Prednost SDS se lahko tako povečuje kot zmanjšuje, saj zelo jasnega trenda glede tega za zdaj ni. Je pa jasen trend upadanja podpore SD, ki se pri sedanjem načinu vladanja gotovo ne more kaj bistveno pobrati," meni Matej Makarovič (FUDŠ).

- Trajen preboj kakšne druge od obstoječih strank se zdi malo verjeten.

- Podpora predčasnim volitvam bo v javnosti verjetno postopno naraščala, vendar so te zaradi institucionalne ureditve in razmerij sil v parlamentu praktično izključene.

- Če se stvari bistveno ne spremenijo, je zelo verjetna relativna večina za SDS na naslednjih volitvah in oblikovanje vladne koalicije pod njenim vodstvom, a bo za vladanje potrebovala koalicijske partnerje.

... SD na 10,4 odstotka
"Takšna prednost SDS lahko ostane do volitev 2012, je pa to malo verjetno. Bazen SDS v absolutnih kategorijah ne presega 35 odstotkov glasov. Na volitvah se lahko poveča, če se poveča abstinenca," pa je prepričan Igor Lukšič, minister in profesor na FDV.

- SD niso padla in ni razloga, da bi se pobirali.

- Možno je, da do volitev levo ali desno nastane tudi kakšna nova stranka, saj je zaradi referendumov proces odločanja blokiran in je volilno telo zelo prožno.

- Velika koalicija bi bila možna samo, če bi se SDS v parlamentu in javnem prostoru zelo spremenila, postala aktivna v reševanju problemov in se ne bi ukvarjala samo z gradnjo lastnega rejtinga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.