Slovenija
25 ogledov

Zamrznitev pomeni odstop

Zoran Janković
1/13
Špela Mohorič
Zoran Janković v govoru na kongresu Pozitivne Slovenije napovedal zamrznitev funkcije predsednika stranke. Möderndorfer: zamrznitev po statutu ne obstaja.

Kot je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković dejal v govoru na kongresu svoje stranke, bo do volilnega kongresa zamrznil funkcijo predsednika stranke.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pa je po kongresu pojasnil, da v statutu stranke pojma zamrznitve ni, kar dejansko pomeni, da se je Jankovič odpovedal vodenju stranke in zato morajo na volilnem kongresu izbrati novega predsednika stranke. Svet bo do volilnega kongresa imenoval v. d. predsednika stranke.

Predsednika do volilnega kongresa zamenja en od treh podpredsednikov, to so Maša Kociper, Melita Župevc in Robert Golob. Vendar pa v stranki pojasnjujejo, da je kongres danes pooblastil svet stranke, da določi, kdo bo do volilnega kongresa, ki bo predvidoma še letos, vodil stranko. To pomeni, da svetu ni treba izbirati le med podpredsedniki. Svet stranke bo o tem po Möderndorferjevih besedah odločil v "sedmih, osmih dneh".

"Če odstopim, priznam krivdo"

Janković je v govoru med drugim dejal, da gre za paradoks, ko kot največji nasprotnik politike Janeza Janše zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) sedi istem čolnu z njim. "Nisem koruptivem in nisem lopov," je zatrjeval pred delegati. Kot je nadaljeval, so ga mnogi klicali, da mora odstopiti iz moralnih razlogov: "Če odstopim, potem priznam krivdo, a nisem.“

Dejal je, da ne gre iz politike, "sploh pa ne iz stranke, ki je najboljša v tej državi". Ostaja pa ljubljanski župan. Predlagal je, da oblikujejo začasno vodstvo stranke, ki bi bilo pooblaščeno za pogajanja s potencialnimi koalicijskimi partnerji in dogovarjanju o tehničnem mandatarju. V času do kongresa bo poskušal dokazati, da trditve KPK ne držijo.

Ali bo znova kandidiral za predsednika PS, se bo odločil do volilnega kongresa.

Sprejet nov program stranke

Kongres se je sicer odvijal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na njem so razpravljali in nato soglasno sprejeli Temeljno listino Pozitivne Slovenije - Slovenija 2020, ki govori o prihodnjem razvoju države.

Kongres je sicer danes sprejel tudi sklep, da do zamenjave aktualne vlade lahko pride samo z oblikovanjem nove koalicije, ki bo sposobna oblikovati ali podpreti tehnično ali kakršno koli drugo vlado do novih volitev.

Janković je ob prihodu v polno dvorano prejel glasen aplavz, tako kot tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je bil tudi na kongresu. Tam sta bila še nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude in ekonomist Jože Mencinger.

Po nekaj govorih je za mikrofon stopil Janković in v dokaj čustvenem nastopu ocenil da je nova temeljna listina Slovenija 2020 gradivo, ki ga država še ni imela in kaže na pot, ki bo "popeljala Slovenijo iz apatije, strahu, pesimizma na pot uspeha, da bomo med vodilnimi evropskimi državami."

Dejal je tudi, da danes ne bo govoril o sebi in poročilu protikorupcijske komisije, lansko leto pa označil kot "zelo mešano", kot leto veselja, uspehov, žalosti in joka. Sprehodil se je tudi nekatere dogodke zadnjih 20 let in med drugim dejal, da je bil kot šef Mercatorja "prodan pod mizo", edini uspeh sedanje vlade pa da je sprejem pokojninske reforme.

Preveč prepričljiv, da bi sploh glasovali

Janković je pred kongresom v petek v pismu članom in podpornikom stranke v celoti zavrnil očitke protikorupcijske komisije, da je njegovo premoženje izrazito obremenjeno s korupcijskimi tveganji. Po njegovih zagotovilih ni pridobil niti evra premoženja na nezakonit način. Če pa bi odstopil, bi po njegovih besedah večina razumela, da je kriv. Svet stranke je že v sredo, dan po objavi poročila protikorupcijske komisije, soglasno zavrnil odločanje o položaju Jankovića na čelu stranke in mu tako izkazal zaupanje.

Swoboda se je Jankoviću raje izognil

Kljub napovedim, ki so jih v stranki javnosti delili še nekaj dni nazaj, v Ljubljano danes ni bilo vodje naprednega zavezništva socialistov in demokratov Hannesa Swobode.

Hannes Swoboda | Avtor: Reuters Reuters

Osrednji razlog je neudeležba predsednika SD Igorja Lukšiča, po petkovem poročanju medijev pa je Swoboda pojasnil, da je odpoved obiska tudi posledica vprašanj o korupciji in obtožb zoper Jankovića, ki so se pojavile v tem obdobju.

Za Dnevnikovo prilogo Objektiv je Janković dejal, da zaradi odpovedi obiska Swobode na kongresu niso odločali o pridružitvi socialistični internacionali, čeprav je po Jankovićevih besedah stranka bližje socialistom kot liberalcem. Prepričan je namreč, da je podjetje uspešno, če gre delu čast in oblast, zato se bodo še naprej pogovarjali s socialisti v Evropskem parlamentu.

Pozitivna Slovenija si je sicer v zadnjih mesecih prizadevala, da bi bila sprejeta v zavezništvo socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, Swoboda pa je lani poleti že prišel k Jankoviću na obisk.

Komentarjev 47
  • sintesi 07:39 14.januar 2013.

    joj kaj nekatere tale jankovič muči......kaj je PS naredila proti lastnemu narodu, stranka je stara 1 leto???? Res ste bolani janšisti....DAJTE OBJAVLJAT IP poleg komentarjev........

  • puelasedulaest 23:42 13.januar 2013.

    Ja, v PS se gredo tisto igrico, sad ga zmrznemo, sad ga odmrznemo in se tako delajo norca iz protestnikov!! Kako dolgo še?????

  • puelasedulaest 23:39 13.januar 2013.

    Ja, ampak je mestna občina velik vir denarja za Jankovića in njegove prijatelje!! Bodo protestniki tudi to pogruntali ali pa jim naj Klemenčič osebno prebere Jankovićeve koruptivne mahinacije!!!