Slovenija
75 ogledov

Zamrznitev še neznanka

null Žurnal24 main
Vlada danes tudi o pripravi proračuna za prihodnji dve leti. Sprejemala ga bo v torek, do takrat še več neznank, tudi zamrznitev plač, pokojnin in drugih socialnih transferjev.

Borut Pahor je pred ponedeljkovo stavko še enkrat povedal, da smo na prelomni točki, ko bomo uspeli, ali pa ne. Heleni Kamnar je pred današnjimi pogajanji naročil, naj ne popušča, če bodo sindikati vztrajali pri zahtevah, ki bi porušile javnofinančno vzdržnost. Pahor sicer meni, da razlogi za stavko niso upravičeni, saj je večina plačne reforme pod streho, v javnem sektorju ne prihaja do odpuščanj, medtem ko v gospodarstvu ostajajo brez kruha.

"Šlo bo za varčevalen, pa vendarle razvojno naravnan proračun,“ je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal finančni minister Franc Križanič. Podrobnosti naj bi bile znane v torek, ko naj bi vlada proračun tudi sprejela.

Križanič je bil tako glede konkretnih odgovorov precej skop. Na vprašanje, če bo zvišan davek na dodano vrednost, je povedal, da tega trenutno ne načrtujejo, prihodke in odhodke pa naj bi podrobneje obrazložili v torek. "Končna ocena primanjkljaja bo zaključena v torek. Masa pokojnin se bo brez dvoma povečala, vendar bo zagotovljeno stabilno financiranje, kar je bistveno v sedanjih razmerah,“ je povedal Križanič.

Na vprašanje, ali gre pričakovati zamrznitev plač v javnem sektorju, pokojnin in drugih socialnih transferjev, bo Križanič lahko odgovoril v torek. Vlada se sicer danes ni podrobneje ukvarjala z interventnim zakonom.

Zdaj je že jasno, da stavka v ponedeljek bo; od dogovora z javnim sektorjem pa so odvisni tudi vsi ostali izdatki – pokojnine, transferji občinam, državljanom. "Vsi bodo sledili usodi plač javnega sektorja, vsi odgovori na tem področju determinirajo na ostala področja,“ je povedal Križanič.

Neukrepanje bi nas zamajalo
Po Pahorjevih besedah bo proračunski primanjkljaj 4,7-odstoten. "Gre za relativno soliden rezultat, ki državi omogoča, da z nadaljevanjem javnofinančne discipline v naslednjih letih pride pod tri odstotke BDP-ja, kar nas bo uvrstilo v prvo skupino držav."

Ob temi priprave proračuna Pahor najprej izpostavlja, da je "Slovenija konec lanskega leta zaključila s številkami, ki so morale nagnati strah v kosti in so tudi ga".

"Večinoma smo spremljali strm padec BDP-ja, nižje dotoke denarja v državno blagajno. Kljub temu nismo želeli bistveno omejiti dohodkov, saj bi s tem prizadeli standard ljudi in to finančno najšibkejših,“ pravi Pahor. Izpostavil je, da je Slovenija na poti gospodarskega okrevanja, vendar da bi nas neukrepanje v gospodarskem in socialnem sektorju ob naslednji – tudi manjši krizi – spet močno zamajalo. "Iz krize pa želimo izstopiti v istem vagonu kot druga najbolj hitro rastoča gospodarstva v Evropi.“



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.