Slovenija
30 ogledov

Zamuda pred začetkom

Pavšlar opravičevanje z vremenom zavrača. “Kakšno vreme so pa pričakovali konec Žurnal24 main
Obnova. Občina pripravlja nov terminski načrt za obnovo starega dela mesta, ker po prvotnem že zamujajo.

“Obnova starega mesta se še začela ni dobro, pa že zamujajo,” je zaskrbljen predsednik Krajevne skupnosti (KS) Center Aleksander Pavšlar. Boji se, da se bodo zamude zaradi obsega operacije še stopnjevale, razkopano mesto pa bo občutno ohromilo življenje in poslovanje. Na Trubarjevem trgu so konec oktobra odprli gradbišče, arheološka izkopavanja bi morala biti končana, pa že nekaj časa stojijo, pravi Pavšlar.

Kaj vse zajema 
obnova
Središče. Operacija obnove mesta zajema Cankarjevo, Poštno in Vodopivčevo ulico, Trubarjev in Glavni trg ter vrt gradu Khislstein. Pogodba s Cestnim podjetjem Kranj je bila podpisana 5. oktobra. Petinosemdeset odstotkov sredstev prispeva EU.

 

Nadzornik izkopavanj Milan Sagadin pojasnjuje, da nihče ni pričakoval obilnega deževja, ki je precej ohromilo dosedanja izkopavanja. Dodatno naj bi jih tudi vprašanje, kako stanovalcem omogočiti dostop do domov, in hud mraz. Sagadin pravi, da izkopavanj ob nizkih temperaturah ne bo dovolil, če prizorišča ne bodo zaščitili s šotorom.

Odrezani od sveta
“Operacija je za občino preprosto preobsežna, posegi pa so neusklajeni z že obstoječimi gradbišči v okolici mesta,” meni. Od občine zahteva, naj ugotovi dejansko stanje, obnovo starega mesta pa časovno prilagodi, sicer so lahko po njegovem mnenju posledice še hujše od stopnjevanja zamud. “Če se bo denimo zgodilo, da bodo istočasno obnavljali Poštno ulico in gradili garažo pod Slovenskim trgom, bo mesto odrezano od sveta,” je slikovit.

Stališča in zahteve
Na občino je že naslovil določena stališča. Zahteva oblikovanje novega terminskega načrta obnove mesta. “Vso operacijo je treba razdeliti na manjše, jasne etape s točno določenimi roki. Izvajalce je treba prisiliti, da bodo delali hitro in natančno, sicer pa predvideti sankcije, če roki ne bodo spoštovani,” pravi. Pričakuje, da bodo razpravo z občino na to temo nadaljevali januarja.

V ponedeljek nov načrt
Pri kranjski mestni upravi so se na Pavšlarjeva stališča očitno že odzvali. Skupaj z izvajalcema gradbenih del in arheoloških izkopavanj namreč že pripravljajo nov terminski načrt.

6 milijonov evrov je vredna načrtovana obnova kranjskega mestnega jedra.

 

Nared naj bi bil že v ponedeljek, razčlenjen pa bo na več kot 40 faz. “Terminski načrt bo predstavljen KS Center, potem pa se bo sprejela odločitev, kako bodo dela potekala. Rok za dokončanje je sicer konec julija 2012,” so optimistični.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.