Slovenija
37 ogledov

Zamudnikom za pet evrov penalov

Žurnal24 main
Simobil. Za poslovneže 3,5-krat dražji opomin.

(Foto: Žurnal24)

Roki. Simobil poslovne uporabnike na neplačane račune opozarja z obvestilom, ki stane kar pet evrov, nas je obvestila samostojna podjetnica, ki ni želela biti imenovana. Čudi se, zakaj takšna razlika med opominom za fizično osebo (stane 1,45 evra) in obvestilom o neplačanih računih – Simobil namreč poslovnim naročnikom ne izdaja opominov.

Pri Mobitelu in Tušmobilu vse naročnike, ki zamujajo s plačilom računov, opozarjajo z opominom – tudi stroški opomina so za vse enaki.

Simobil: Več je stroškov

Glede na to, da imata druga dva operaterja drugačno prakso, ki je njima skupna, smo Simobil prosili, naj utemelji strošek obvestila (od opomina je več kot trikrat dražji). V odgovoru so zapisali: “Gre za celoten pregled odprtih obveznosti za poslovno naročniško razmerje in zahtevnejši način izterjave neplačanih obveznosti, kjer so potrebne dodatne tiskovine in poštni stroški.”

Največji mobilni operater pri nas Mobitelove opomine izdaja tako zasebnim kot poslovnim uporabnikom: “Če svojih obveznosti ne poravnajo v petih delovnih dneh od zapadlosti računa, strošek opomina znaša 1,3 evra.” Tušmobilovega naročnika opomin stane 1,5 evra, je navedeno v ceniku. Razlik med poslovnimi in zasebnimi naročniki ne delajo.

Tirs: Nismo pristojni

Za mnenje, ali je upravičena tolikšna razlika pri zaračunavanju izdanih obvestil o neplačanih računih in opominih Simobila, smo vprašali Tržni inšpektorat RS (Tirs). V odgovoru so zapisali: “V vašem primeru gre za razmerje med dvema poslovnima subjektoma in ne med potrošnikom in podjetjem. Tržni inšepktorat RS nima nobenih pristojnosti nadzorovati oziroma urejati tovrstnih razmerij.” Kdo pa jih ima? Tirs je predlagal, naj se obrnemo na Agencijo za pošto in elektronske komunikacije RS ter inšpektorat za elektronske komunikacije, elektronsko podpisovanje in pošto, a nobeden od njiju ni pristojen za podajanje odgovora na naše vprašanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.