Slovenija
21 ogledov

Zamuja tudi pri vodi

Slovenija 24.03.14, Marko Jazbec, predsednik uprave Hoteli Bernardin, foto: arhi arhiv Bernardin
Prvi mož Hotelov Bernardin prosi dobavitelje za razumevanje.

Hoteli Bernardin zaradi likvidnostnih težav med drugim ne plačujejo redno računov za vodo in smeti. Marko Jazbec, prvi mož te turistične družbe, ki spada med največje pri nas, obiskuje dobavitelje in napoveduje skorajšnjo ureditev razmerij z bankami. Neuradno je slišati, da je šest bank že usklajenih glede petletnega reprograma posojil, čakali naj bi le še na formalno soglasje SKB, ki ga mora dati njen lastnik v Parizu, in Banke Koper. V SKB dogovora ne komentirajo, češ da gre za poslovno skrivnost, v Banki Koper pa njen prvi nadzornik Vojko Čok pravi le, da morajo spoštovati pravila skupine, katere del so.

Moratorij potekel

Moratorij na odplačilo glavnice posojil, ki jih ima družba pri bankah, je sicer potekel že septembra. “Leto 2014 bo normalno leto, če bo do 31. marca dosežen reprogram, če dogovora z bankami ne bo, je scenarij B insolventnost,” je nedavno napovedal Jazbec, ki včeraj glede dogovarjanja z bankami ni želel dajati izjav. Finančnih obveznosti do bank ima blizu 52 milijonov evrov.

Med največjimi

Hoteli Bernardin so torej prezadolženi, koliko dolgujejo dobaviteljem, nočejo razkriti; v lokalnem okolju pa so se razširile govorice, da nekateri čakajo na plačilo tudi po več mesecev in da so, predvsem manjši, zaradi tega sami v velikih težavah. Tako naj bi bilo tudi z lokalno pralnico perila Pralnico Lucija, s katero so hoteli sodelovali leta, zdaj so jo zamenjali z eno od italijanskih.  

Komentarjev 4
  • dragec 20:30 26.marec 2014.

    Ferluci, ac. dc vidite, tu nastopa plačna nedisciplina in slabo delo v turizmu. vsi hoteli v svetu ponujajo polne obroke,popuste, akcije, last -minit zadeve, našipa ponujajo visoke cene za nočitve z zajtrkom. A propo - nočitve z zajtrkom so želje ...prikaži več italijanskega vikend turista. Zato se izven sezone odločamo za žal, Hrvaško (primer hotel Riviera **** nočitev z zajtrkom 64 EUR, Maestral **** polpenzion, vključene pijače in za sobe superior 46 EUR)

  • Ferluci 18:19 26.marec 2014.

    Saj vem. Samo prej bi rekel, da so spet s kakšnim izčrpavanjem prihodke prenesli na hčerinske družbe, stroške pustili matični družbi. Jasno, namen je možen samo eden, kot pri nešto podobnih primerih - spraviti firmo pod knjigovodsko vrednost, nato pa ...prikaži več jo za simbolično ceno odkupiti z denarjem hčerinske družbe. Ne prvič, ne zadnjič...

  • ac-dc 09:26 26.marec 2014.

    Kako kje? Nagrade, plače, ....različne storitve namesto vložene v hotel, v domove vodilnih. Pa kaki službeni izleti in zabave.Poglej npr. še Merkator. Najdražja trgovina kar jih imamo, pa ima izgubo. Od kje?