Slovenija
54 ogledov

Zanimalo jo je obveščanje, ne truplo

V zvezi z afero se je oglasila tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Žurnal24 main
Rekonstrukcija manjkajočega dela magnetograma. Brezigarjeva je usmerjala policista in se vmešala v postopek preiskave v primeru Baričevič, menita pravnika Matevž Krivic in Rajko Pirnat.

Po navedbah časnika Dnevnik je mogoče iz uradne dokumentacije, ki so jo dobili, rekonstruirati manjkajoči del magnetograma med premierjem Borutom Pahorjem, pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in pristojno tožilko Branko Zobec Hrastar. Iz njega izhaja, kakšne usmeritve je dajala Brezigarjeva mimo Zobec Hrastarjeva in kako širila pravno podlago predkazenskega postopka.

Policist Anton Šoštarič, na čigar delo naj bi Brezigarjeva vplivala mimo tožilke Zobec Hrastarjeve, je tako 12. februarja Brezigarjevi povedal, da preiskuje, kdo je nezakonito slikal Baričevičevo truplo, Brezigarjeva pa mu je odgovorila, da ona vidi zlorabo in da je od fotografij pomembnejše pozno obveščanje preiskovalnega sodnika in dežurne tožilke, ki sta bila poleg tega obveščena "samo o smrti Baričeviča, ne pa tudi o sumu kaznivega dejanja mučenja živali". Prva tožilka je kot sporno ocenila tudi, da so policisti na kraj dogodka spustili Baričevičevo sestro in državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec.

Brezigarjeva je Šoštariča vnovič klicala čez dva dni in mu naročila, naj jo obvešča o poteku preiskave, nakar je Šoštarič o komunikaciji z Brezigarjevo obvestil Zobec Hrastarjevo. Brezigarjeva je policista še enkrat klicala 17. februarja. Zanimalo jo je, ali so na Oražmovi ulici v Ljubljani, kjer je prišlo do napada psov na zdravnika Saša Baričeviča, nameščene nadzorne kamere. Šoštarič ji je zagotovil,da ne.

Pravnika vsak po svoje
Pravnika Matevž Krivic in Rajko Pirnat se strinjata, da je Brezigarjeva usmerjala policista. Krivic meni, da gre za vmešavanje v postopek preiskave, Pirnat pa meni, da gre res za neobičajno "prizadevnost", ki pa po njegovem ni v nasprotju z zakonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.