Slovenija
43 ogledov

Zanimanje za odpis dolgov krepko pod pričakovanji

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Moroccan national H Žurnal24 main
Vlada je napovedovala, da bo z enkratnim odpisom dolgov na noge pomagala približno sto tisoč najbolj ogroženim državljanom. Čeprav imajo ti še do konca meseca čas, da oddajo prošnjo, je že danes jasno, da je zanimanja za ta, po mnenju nekaterih nedodelan in predvsem " kozmetični ukrep", bistveno manj od pričakovanj.
Po dveh dobrih treh mesecih je torej že jasno, da ukrep enkratnega odpisa dolgov tistim, ki nimajo niti toliko premoženja in prihrankov, da bi lahko rešili dolgove, ni dosegel pričakovanj, ki jih je julija, ob slavnostnem podpisu dogovora z upniki, napovedovala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.
 
Na občini Žetale do danes niso prijeli niti ene prošnje za enkraten odpis dolgov, prošnje niso prispele ne na tamkajšnji vrtec ne na šolo, čeprav gre za občino, ki je po vseh kazalcih

najrevnejša v Sloveniji.

elektrika, položnice | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
"Moram reči, da smo to pričakovali, saj že do sedaj naši ljudje niso zaprošali za odpise svojih dolgov,"
je za Žurnal24 povedala direktorica občinske uprave Žetale, Milica Simonič Steiner, ki razlog za takšno odločitev med drugim vidi v značaju ljudi, živečih v tem jugovzhodnem delu Haloz.
 
"Dejstvo je, da si bodo ljudje raje odtrgali od ust, kot da bodo ostali kaj dolžni. To so delovni in požrtvovalni ljudje, ki se še kako potrudijo, da imajo stvari urejene in poplačane," svoje soobčane opiše Simonič Steinerjeva in ob tem prizna, da je pri njih življenje vendarle nekoliko lažje, kot v mestu. Ljudje si namreč na svojih vrtičkih in njivah še vedno lahko pridelajo hrano. "Tako, da vsaj lačni niso," sklene.
 
Na Mestno občino Maribor (MO Maribor), od koder so v zadnjem letu poročali o številnih deložacijah, je do konca septembra prispelo le 187 prošenj za dopis dolgov.
 
Iz prošenj, ki so jih sprejemajo kar v občinski informacijski pisarni (ta jih pozneje posreduje upnikom), je razvidno, da je največ zanimanja za odpis dolga v vrtcih (46), sledijo podjetja, kot so Nigrad in Snaga, vlog za najemnine, redarstvo, rabo javnih površin, davke, telefon, Staninvest pa je bilo do konca preteklega meseca 29.

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

V Mariboru pričakovali, da bo vlog za odpis dolga bistveno več 

Čeprav so se prosilci na upnike obračali tudi neposredno in bo teh prošenj na koncu nekoliko več (treba je denimo upoštevati še banke in zavarovalnice, ki ravno tako odpisujejo dolgove), so jih na mariborski občini kljub temu pričakovali več zanimanja.
 
"V Mestni občini Maribor smo jih zaradi višjega števila brezposelnih in socialne stiske občanov

res pričakovali več. A manjše število oddanih vlog kaže, da imamo skupaj s Centrom za socialno delo in drugimi organizacijami dobro razvito mrežo pomoči, kot je recimo sofinanciranje šolske prehrane. Menimo, da je število prispelih vlog tudi zato manjše kot smo pričakovali." 

Na trenutnem seznamu 191 upnikov

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto:  | Avtor: Nace Novak Nace Novak

Na trenutnem seznamu podpisnikov sporazuma o izvedbi odpisa dolgov, ki ga na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) sproti dopolnjujejo, je bilo včeraj zabeleženih 191 upnikov, elektro, energetskim in komunalnim podjetjem ter zavarovalnicam in občinam se je pridružilo še pet bank: Gorenjska banka, Poštna banka Slovenije, Reiffeisen banka, Nova KBM in NLB.

Največ vlog za odpis dolgov prejemajo banke


Z NLB, naše največje banke, ki je pripravljena posameznim prosilcem iz naslova kartičnega poslovanja oziroma transakcijskih računov odpustiti dolg do tisoč evrov, so nam sporočili, da so od 3. avgusta, ko so začeli z zbiranjem vlog, pa do 2. oktobra smo prejeli 775 vlog.

"Trenutno proučujemo ali prosilci izpolnjujejo zakonske pogoje za odpust dolga in pripravljamo dogovore o odpustu dolga,"

Komitentom, ki zakonske pogoje izpolnjujejo, bomo dogovore o odpustu dolga v podpis začeli pošiljati še v tem mesecu, še dodajajo. 

Furs skupno odpisal za 3 tisoč evrov dolgov

Na Finačni upravi RS ( Furs), kjer odpisujejo dolg do 50 evrov, so do začetka oktobra prejeli 844 vlog za izredni odpis, do sedaj jih je bilo ugodno rešenih le 91.

Skupni odpisani znesek, ki so ga namenil za odpis svojih dolgov, tako do danes znaša nekaj manj kot tri tisoč evrov, kar je povprečno 31 evrov na zavezanca.

Denar, evri, štetje denarja | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Z MDDSZ, kjer odpisujejo dolg zaradi neupravičeno prejetih transferjev (denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, otroški dodatek) so nam sporočili, da je od 450 vlog, ki so jih prejeli, 300 takšnih, ki po njihovi oceni ustrezajo kriterijem za odpis.

Kot so pojasnili, vloge še rešujejo, do sedaj pa so dolg odpisali 61 prosilcem. 

Na vprašanje kako ministrica Anja Kopač Mrak komentira dejstvo, da interes za odpis ni tako velik, kot je bilo sprva pričakovati in koliko Slovencev se je to sedaj dejansko odločilo za odpis dolga, so nam z minstrstva odgovorili: "Podatkov o številu prejetih vlog in o višini odpisa za druge podpisnike nimamo, kot rečeno je projekt še v teku. Za končno oceno je v tem trenutku še prezgodaj, je pa res, da smo tudi na ministrstvu pričakovali predvsem večje število prošenj za odpis." 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Pravica Dolzlopovi 14:53 25.januar 2016.

    STANINVEST SO PREVELIKI LOPOVI DA BI KOMU KAJ ODPISALI SAMO TERJAJO vsak euro kar si naračunajo - podkupljene pa so tudi vse inšpekcije in nadzor ki ga ni. JEMLJEO PA si PROVIZIJE OD VSAKEGA POSLA, GOLJUFAJO IN IMAJO PREDRAGO UPRAVLJANJE ...prikaži več .Rešitev - odpoved - rabite samo 51% soglasja, drug upravnik in nižji stroški, čimprej tem bolje, zakaj plačevati korupcijo !Če pa kdo rabi dirketorja na 4 oči tu je domaVlado PulkoZg. polskavaKajuhova ul 11

  • primorka 15:40 07.oktober 2015.

    "Po dveh dobrih treh mesecih"........to naj bi bilo ?

  • Ervin Bizjak 14:28 07.oktober 2015.

    Ta vaš zapis podaja samo neka zavajanja in kaže na popolno zaplankanost vaših novinarjev. Preden napišete tak kvazi članek, bi bilo dobro, da preverite, kdo se je sploh odločil za vstop v ta sistem. Konkretno: Celje nič od nič... Ne ...prikaži več domplan, ne energetika, ne komunala, ... Komu se naj torej pošilja prošnje? Stari mami?