Slovenija
2 ogledov

Zaostajamo za sosedi

Na letošnji lestvici je 183 držav, medtem ko jih je bilo lani 179. (Foto: iStock Žurnal24 main
Na lestvici ekonomske svobode, ki jo pripravljata ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal, je Slovenija nazadovala na 66. mesto, lani pa je končala na 61. mestu.

Skupna ocena indeksa je znašala 64,6 točke, kar je za 0,1 točke manj kot v lanskem poročilu. Splošna ocena je nižja zaradi malce nižje ocene svobode pred korupcijo, z lanskih 67 točk na 66 točk. Znižala se je tudi svoboda v kategoriji delavske svobode, s 43,5 točk na 41,8, ter svoboda pred državno porabo s 46,2 na 41,1 točke. Slovenija je najbolj napredovala pri denarni svobodi, ki je za 3,5 točke višja in dosega 80,5 točke. Pred dvema letoma je Slovenija pristala na 68. mestu, leta 2008 pa na 75. mestu.

Heritage in Wall Street Journal merita 10 sestavin ekonomske svobode in ocenjujeta vsako posebej ter skupni rezultat. Možne so ocene od nič do sto, ki pomeni popolno svobodo. Te sicer ni, a ocena bližje stotici po metodologiji obeh ameriških konservativnih ustanov pomeni večjo svobodo.

Ocenjujejo se poslovna, trgovinska, proračunska, monetarna, investicijska,finančna, delavska svoboda, vladna poraba, svoboda do lastnine in svoboda pred korupcijo.

Med evropskimi državami je Slovenija na 29. od 43-ih mest. Kljub temu da presega svetovno povprečje, ki znaša 59,7 točke, zaostaja za regionalnim evropskim, ki je 66,8 točke, in za vodilnimi ekonomsko svobodnimi državami, ki imajo v povprečju 84,1 točke.

Priporočajo pokojninsko reformo
Poročilo pravi, da Slovenija uživa relativno visoko stopnjo poslovne, trgovinske, investicijske, lastniške in korupcijske svobode. Poslovne regulacije postajajo bolj pregledne, nedavno znižanje korporacijskih davčnih stopenj pa je povečalo konkurenčnost. Javni dolg ostaja nizek, vendar pa je proračunski primanjkljaj porasel na 5,5 odstotka BDP.

Poročilo med drugim priporoča pokojninsko reformo, utrditev upravljanja z javnimi financami in razvoj bolj dinamičnega finančnega sektorja. Slovenija zaostaja z reformo trga delovne sile, kar zavira zaposlovanje in rast produktivnosti.

Najbolje je v Honkongu
Na vrhu lestvice je Honkong, ki je prejel oceno 98,7 točke, sledi mu Singapur s 87,2 točke, Avstralija z 82,5 točke, Nova Zelandija z 82,3 točke, Švica z 81,9 točke, Kanada z 80,8 točke, irska z 78,8 točke, Danska z 78,6 točke, ZDA s 77,8 točke in Bahrajn z oceno 77,7 točke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.