Slovenija
63485 ogledov

Zaostrovanje ukrepov zaradi novih okužb verjetno že v petek

Milan Krek
Direktor NIJZ spremembo odloka pričakuje že v petek.

Število novih okuženih je, potem ko nekaj časa dnevno nismo beležili novih primerov ali le po enega ali dva poskočilo. Ši nove primere so potrdili včeraj, ko so testirali skoraj tisoč ljudi - dva okužena sta iz Ljubljane, po eden iz Kranja in Jesenic. Strokovnjaki opozarjajo, da so razmere kritične. 

Predsednik vlade Janez Janša svari pred drugim valom epidemije, če ne bomo dosledno spoštovali vseh omejitev in priporočil. 

Janez Janša Nove omejitve? Slovenija Janez Janša: Grozi drugi val epidemije

Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović meni, da je čas za zaostritve vstopnih pogojev na mejah. 

"Gre sicer za vnose, ampak število narašča," je dejala za RTV SLO. "Če se nam bo zgodilo, da te karantene, ki so bile predpisane za kontakte ljudi, ki so prišli iz tujine, ne bodo dosledno upoštevane, znamo imeti naslednji teden precej več primerov. To je treba zatreti v kali."

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodaja, da so na novo zboleli večinoma prišli iz tujine, a če ne bomo ukrepali, lahko razmere epidemiologom uidejo iz rok. Po besedah Beovićeve je zaskrbljujoče predvsem, da o novih primerih poročajo iz različnih občin po Sloveniji. 

"Drugi val se lahko zgodi že pred jesenijo"

"Nujni so ukrepi v nekaj dneh, ključen je nadzor vstopanja v državo, morda podobno kot na Hrvaškem, kjer se vzame kontaktne podatke - telefon, mesto lokacije in se tako osebo spremlja," predlaga Beovićeva. 

Bojana Beović Slovenija Beović: situacija je kritična, nujne so omejitve na mejah

Drugi val epidemije se lahko po njeni oceni zgodi še pred jesenjo. "Na to je treba računati, na inividualni ravni skrbeti zase, da nismo v gneči in ne hodimo na velike prireditve," svetuje Beovićeva. V zaprtih prostorih, kot so banke, trgovine, je še vedno priporočljivo nošenje mask. 

Primeri, o katerih smo poročali v zadnjih dneh, so večinoma uvoženi in prihajajo iz najbolj kritičnih držav zahodnega Balkana. Na Kosovu, v Albaniji in v Bolgariji so denimo danes potrdili največ primerov okužb s covid-19. Slabše epidemiološke razmere so tudi na Švedskem ali v Rusiji.  

NIJZ bo v naslednjih dneh vzpostavil bazo podatkov o tem, od kod točno prihajajo tisti, ki zbolevajo za covid-19.

NIJZ bo predlagal spremembe

Zaradi vnosov okužb novega koronavirusa v državo bo NIJZ predlagal razpravo o umestnosti nekaterih izjem, zaradi katerih osebam, ki pridejo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav, ni treba v 14-dnevno karanteno, je za STA povedal direktor NIJZ Milan Krek.

koronavirus covid-19 test Covid-19 Slovenija Spet slabši podatki glede okužb pri nas

Odlok o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija, v 10. členu namreč določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevno karanteno za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod | Avtor: Profimedia Profimedia

Med drugim 14-dnevna karantena ob prihodu v Slovenijo ni potrebna za čezmejne dnevne oz. tedenske delovne migrante, osebe v gospodarskem prometu v Slovenji, prevoznike blaga v ali iz Slovenije, tranzite potnike čez Slovenijo, diplomate. Brez odrejene karantene je dovoljen prehod meje iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, za osebe, ki je bližnji sorodnik državljana Slovenije ali tujca s stalnim prebivališčem Sloveniji in podobno.

Večina primerov covid-19 na podlagi izjem

Krek je za STA pojasnil, da večina primerov okužb z novim koronavirusom, ki so jih v zadnjih tednih zabeležili v Sloveniji, pride iz tujine prav na podlagi teh izjem. Zato bodo predlagali razpravo o umestnosti določenih izjem, kar v primeru poslabšanja epidemiološke slike tudi predvideva vladni odlok.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija Spet slabše novice: Nove okužbe v treh novih občinah

Glede na to, da odlok izvaja ministrstvo za notranje zadeve, bo tudi to ministrstvo imelo glavno besedo o vsebini odloka oz. katere izjeme glede karantene bodo v njem ostale.

Krek pričakuje, da bi lahko odlok spremenili že v petek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 55
  • izy7 19:29 05.julij 2020.

    Posluste tole imamo pozitivno testirane ampak brez simptomov covid19 pa gdo koga zajebava

  • munja 18:51 18.junij 2020.

    Prehitro so se odprle meje kritičnih držav. Čimprej zapret nazaj.

  • kapibara 12:32 18.junij 2020.

    A je morala tista iz jesenicama , z možem vret, iti v Bosno na tisto žretje..?? Sedaj ji pa lepo vse stroške vseh zdravljenih, na puklo naložit.. babše zmešano..