Slovenija
19 ogledov

Zaostrujejo upokojitvene pogoje

slovenija 09.02.12 Andrej Vizjak,  nujna seja odbora DZ za delo, druzino, social Žurnal24 main
Na ministrstvu za delo pričakujejo, da bo pokojninska reforma, ki bo začela veljati 1. januarja, zajezila upokojevanje.

"Zdaj je že jasno, da zoper pokojninsko reformo ne bo referenduma, saj je rok za vložitev referendumske zahteve že potekel," je minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak dejal na novinarski konferenci in izrazil upanje, da referendumov ne bo niti pri ostalih reformnih prizadevanjih.

Pogoji se zaostrujejo

Kot najpomembnejši pričakovani učinek reforme je izpostavil zajezitev upokojevanja, saj se upokojitveni pogoji zaostrujejo. "Črtamo celo kopico izjem, ki so jih lahko uveljavljali zavarovanci po do zdaj veljavni zakonodaji," je dejal. Nova reforma po njegovem opozorilu vpeljuje tudi "tako imenovane neto odmerne odstotke". "Do zdaj smo imeli namreč odmerne odstotke, ki so se množili z valorizacijskim količnikom," je pojasnil.

Tudi na ministrstvu so danes ponovili, kar so v začetku tedna povedali že na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Tisti, ki pred letom 2000 v prvem letu otrokovega rojstva niso bili zavarovani, lahko vložijo zahtevek za priznanje te enoletne dobe le še do konca letošnjega leta. Nova reforma namreč te ugodnosti ne vključuje.

Ugodnosti, če zaposlijo mlade, starejše in matere

Minister je še posebej omenil določbe nove reforme, ki bodo spodbujale zaposlovanje in samozaposlovanje. Tako je več določb, ki v določeni meri razbremenjujejo delodajalce, če zaposlijo mlade, starejše in matere. Znižanje plačila prispevkov za starejše nad 60 let bo v višini 30 odstotkov, v višini 50 odstotkov pa, če delavec izpolnjuje starostni pogoj za predčasno upokojitev. "S tem želimo, da bo starejša delovna sila nekoliko bolj konkurenčna," je pojasnil.

Delodajalec bo v primeru, če vsaj za dve leti zaposli iskalca prve zaposlitve v starosti do 26 let za nedoločen čas, v prvem letu oproščen prispevka v višini 50 odstotkov, drugo leto pa v višini 30 odstotkov. Prav taka znižanja pa veljajo tudi v primeru, če delodajalci zaposlijo iskalko zaposlitve, ki skrbi za otroka do treh let starosti, je poudaril.

Spomnil je tudi na to, da bodo samostojni podjetniki na začetku svoje podjetniške poti prvo leto oproščeni plačila prispevkov v višini 50 odstotkov, drugo leto pa v višini 30 odstotkov.

Reforma ureja tudi varstvo pričakovanih pravic nekaterih kategorij zavarovancev. Tako se bodo lahko po zdaj veljavnem zakonu upokojili med drugim zavarovanci, ki jim je do 31. decembra letos po predpisih o delovnih razmerjih odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali razloga nesposobnosti in jim je zagotovljeno denarno nadomestilo do izpolnitve minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Vendar je minister napovedal strogo preverjanje, ali morda ne gre v tovrstnih primerih za špekulativno odpovedovanje pogodb.

 

Komentarjev 4
  • feferon 18:09 13.december 2012.

    Ah, kar navadite se! Ko bodo sami šli v penzijo,se bo zakon hitro spremenil njim v prid...

  • franke 17:40 13.december 2012.

    KAKO DOLGO NAM BODO ŠE LAGALI????????????

  • ocean 17:04 13.december 2012.

    Meni pa ni smešno. Najprej krčenje in ukinjanje socialnih transferjev. Nato zniževanje realne višine pokojnin upokojencem. Bodočim upokojencem še dodatno zniževanje višine pokojnin na račun tega, da se jim bo vzelo v izračun postopoma od 19-24 let. Povišanje prispevka iz ...prikaži več 58 na 186 evra za prostovoljno uključevanje v pokojninsko zavarovanje za študente, invalide in brezposelne bo za večino nedosegljivo. Tako se bo za mnoge izšlo, da pokojnine ne bodo dočakali. In minister se še hvali s tem, kako bo zajezil upokovanje, kajti to je bilo za mnoge še zadnje upanje da preživijo in z njimi tudi še brezposelni otroci in šoloobvezni vnuki. Ali bomo morali počakati na čas, ko se bo tako ravnanje z ljudstvom tudi po zakonu štelo za kaznivo dejanje. In vesel Božič...