Slovenija
31 ogledov

Zapadel je prvi sneg

Piran po burji
1/16
Bralka
V večjem delu države so padavine že ponehale. Poleg občutne ohladitve je prvi oktobrski petek prinesel tudi prvi sneg.

Zaradi dežja, močnega vetra in snega je bil oviran promet na večini cest po državi. "Vse okoli ljubljanske obvoznice je gneča, na zahodni obvoznici pa se sneg že oprijema ceste," nam je v popoldanskih urah sporočil bralec. Dodal je, da mu v avtomobilu termometer kaže le 3,5 stopinje.

Bralec nam je poslal fotografije snega z avtocestnega postajališča v okolici Postojne. "Takole je na 1.181 metrov nadmorske višine, pri Valvasorjevem domu pod Stolom," pa nam je sporočil drugi bralec, ki nam je prav tako poslal fotografije. Sporočil je še, da imajo "že več kot 10 centrimetrov svežega snega, temperatura je nič stopinj in zelo močno piha severozahodni veter, veje na drevesih se že lomijo pod težo zelo mokrega snega".

Meja sneženja je bil na okoli 700 metrov nadmorske višine, ponekod na Notranjskem in Kočevskem pa popoldne še niže. Na Arsu so opozorili pred nevarnostjo lomljenja vej in drevja na omenjenem področju.

Veter odkrival strehe in lomil drevesa

Čez dan je pihal tudi močnejši veter. V višjih legah je dosegal hitrost okoli 70 km/h. Na Primorskem pa je zgodaj popoldne zapihala burja s sunki od 100 do 120 km/h. Do večera se bo veter polegel.

Močan veter je povzročilkar nekaj težav. V naselju Pragersko je smreka padla na Ptujsko cesto. Drevo je padlo na cesto tudi na relaciji Poličane–Podplat, na relaciji Gorica–Brestanica.
Do vetroloma je prišlo tudi v Lembergu pri Šmarju. Veter je strehe odkril v Irju in Rogaški Slatini.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje pa je okoli 1047 odjemalcev ostalo brez električne energije v naseljih Gabrnik, Klopce, Kovača vas in Devina. Težave s podrtim električnim drogom so imeli tudi v Novi Gorici, v Bukovici je drevo padlo na električne žice.

Težave so imeli tudi na Gorenjskem: drevesa so se podrla ob cesti Kranj–Kokrica in na glavni cesti iz Tržiča proti Ljubelju.

Krvavec | Avtor: RTC Krvavec RTC Krvavec

Brez dežnika danes nikamor

Od severozahoda so padavine zajele večino Slovenijo, ponekod so bile tudi nevihte in močnejši nalivi. Do večera so padavine ponehale.  

Ohladilo se bo – popoldne so temperature padle na okoli 2 do 7, na Primorskem od 9 do 12 stopinj C.

Plohe tudi jutri

"Ponoči se bo od zahoda zjasnilo. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske malo pod 0, ob morju okoli 8, najvišje dnevne od 8 do 13, na Primorskem okoli 16 stopinj Celzija," napovedujejo na Arsu.

V nedeljo in ponedeljek bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Jutra bodo še zelo sveža in ponekod po nižinah meglena.


Če ste vi med tistimi, ki so bili danes deležni prvih snežink te sezone ali pa vam je vreme povzročalo težave, se nam oglasite in pošljite fotografije prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 1
  • rompi 17:04 07.oktober 2011.

    To je pa avto od mojega očeta! -na eni od fotk..ga morem poklicat če je OK...