Slovenija
19 ogledov

Zapadel sneg na Marsu

Mars13 Žurnal24 main
Sonda Phoenix je na Marsu našla minerale, ki dokazujejo, da je bila voda na rdečem planetu tudi v preteklosti. Phoenix je zabeležil tudi sneg, ki pa površja planeta ni dosegel.

Analiza vzorcev prsti, ki so jo vzeli na Marsu, dokazuje prisotnost mineralov kalcijevega karbonata in silikata, ki nastaneta v tekoči vodi. Znanstveniki so tako dobili novi dokaz, da je na planetu tudi v preteklosti obstajala voda. Laser, ki je nameščen na sondo Phoenix, je zaznal tudi padanje snega na Marsu. Sneg je padal samo nekaj kilometrov stran nad severno arktično planoto in se je na žalost stopil, še preden je dosegel površino planeta.



Zemlja na Marsu vsebuje minerale, ki so nujno potrebni za življenje. © Reuters

 
Misija se je začela maja
Phoenix je na Marsu pristal konec maja, tam pa naj bi nekaj mesecev zbiral vzorce zemlje in kamnin ter iskal sledi ali znake življenja. Njegova glavna misija je bila prodreti v notranjost planeta in odkriti vodo, ki pa je bila vsekakor največje odkritje. Zemlja na Marsu je rahlo alkalna in vsebuje za življenje nujno potrebna hranila in minerale. Znanstveniki so mnenja, da je bila klima v preteklosti na tem planetu bolj prijazna, saj je bilo vreme toplejše, manjkalo pa ni niti vode.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.