Slovenija
14 ogledov

Zapečatena igrala

Igrala Boštjan Tacol
Vrtci. 
Panika zaradi novega starega pravilnika. Igrala, ki so ustrezala 30 let, ne ustrezajo več.

Vrtci pospešeno odstranjujejo in prenavljajo stara, a tudi nekatera nova igrala, ker so prepričani, da tako zahtevajo spremembe pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo v vrtcih, ki so bile sprejete januarja.

“Strožji od Evrope”
“Odstranili smo vsa neustrezna igrala v enoti Mravljinček na Brodu in obnovili ali odstranili igrala v enoti Vid v Šentvidu,” opisuje Jožica Pantar, ravnateljica ljubljanskega Vrtca Šentvid. Dodatne letvice in mehkejše podlage so jih stale od dva do tri tisoč evrov, precej pa so jim pomagali tudi donatorji.

Pantarjeva meni, da so slovenska pravila celo strožja od evropskih, po drugi strani pa jih bo treba po njeni oceni kmalu spet popravljati: “Zdaj so denimo strašno popularna igrala iz plastike, nihče pa ne opozori, da so v vročem vremenu tako vroča, da otrok ne more nanja. Tega pa ni v pravilniku.”

Zaradi domnevno novega pravilnika še vedno samevajo tudi nekatera igrala v ljubljanskem Vrtcu Pedenjped, ki so jih zapečatili z rumeno-črnim trakom. Po besedah ravnateljice Marjane Zupančič so morali poglobiti prostor pod gugalnicami in podnje namestiti večje, mehkejše blazine, na klopeh pa je bilo treba poskrbeti za večji ali manjši razmik letev in razmik med igrali.

V prenovo tudi nova
“Imamo povsem novo hišo hutko, ki so nam jo namontirali letos spomladi. Pri izteku, kjer otrok prileti s tobogana, smo morali za en meter podaljšati mehko površino, zato je bila hiška določen čas zaprta,” pojasnjuje in poudarja, da bodo imeli vrtci zaradi spremenjenega pravilnika velike stroške “enako kot pred leti z menjavo mivke”. Poleg tega so letos od Mestne občine Ljubljana dobili le pet tisoč evrov, kar je še enkrat manj kot lani, ko novih zahtev, kot pravi, še ni bilo.

MŠŠ: Pravilnik ni nov!
“Vrtci so se preveč ustrašili,” pa so jasni na šolskem ministrstvu (MŠŠ). Poudarjajo namreč, da omenjeni pravilnik velja že od leta 2000 in da so letos stare zahteve le podrobneje pojasnili.

Komentarjev 3
  • stalker 18:59 13.julij 2011.

    nenene v vato v peno jih dt pa povit iz povilinilom

  • stalker 18:58 13.julij 2011.

    ja ce so se do zdj gugal ja zkva pa se nebi zdj smel k da bojo tamali gledal te trakove oni se bojo sli igrt nazaj

  • Bizgec 07:34 13.julij 2011.

    Ja, najbols. Otroke zavit v vato, da jih zascitimo. Potem bodo pa popolnoma razvajeni in pomehkuzeni in neprilagojeni na realni svet, kjer se jim ne bo vsak klanjal. Briljantna ideja. Res.