Slovenija
19 ogledov

Zapisnik dokaz zlorabe naše policije?

Današnje sojenje je bilo preloženo. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
"Direktor znanega slovenskega gospodarskega podjetja SCT, g. Ivan Zidar, organizira in izvaja kazniva dejanja gospodarske goljufije," je dejal tajni sodelavec slovenske policije nemškim kriminalistom.

V zapisniku zaslišanja tajnega slovenskega policista pišejo naslednje besede: "Direktor znanega slovenskega gospodarskega podjetja SCT, gospod Ivan Zidar, organizira in izvaja kazniva dejanja gospodarske goljufije. To počne tako, da različnim gospodarskim podjetjem na območju Republike Slovenije po predhodnem dogovoru izplačuje večje vsote denarja, in sicer na podlagi fiktivnih računov. Prejemniki nato denar v gotovini vračajo Ivanu Zidarju in njegovim najožjim sodelavcem /.../ S takimi dejanji skupaj s svojimi sodelavci v sodelovanju z gospodarskimi podjetji škoduje finančnim interesom Republike Slovenije."

Nelegitimna uporaba prisluškovalnih naprav
Dokument, do katerega se je dokopal Večer, naj bi dokazoval, da so bile prisluškovalne naprave uporabljene nelegitimno. Zapisnik nakazuje, da je šlo pri Čisti lopati za zlorabo policije, piše časnik in nadaljuje, da so bile informatorjeve obtožbe Zidarja kot organizatorja goljufij podlaga za njegovo preiskovanje. Informator naj bi navodila dobil od Roberta Slodeja. Ko je na zaslišanju "poučil" nastavljene nemške kadre, so ti obvestili Slovence, ki so z opozorilom iz tujine dobili podlago za začetek preiskave.

Za zlorabo odgovoren Robert Slodej?
Kot je Nemcem dejal tajni policist, naj bi Zidar različnim slovenskim podjetjem po predhodnem dogovoru izplačeval večje vsote denarja na podlagi fiktivnih računov, prejemniki pa naj bi nato v gotovini denar vračali njemu in njegovim sodelavcem. Po zaslišanju so nemški kriminalisti novice sporočili našemu Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, točneje Robertu Slodeju. Minila sta še dva meseca, nato je sledila aretacija Zidarja.

Prav Slodej bi lahko bil ključna oseba v aferi Čista lopata in obenem človek, ki je po navedbah Zidarjevih odvetnikov odgovoren za zlorabo položaja.

Slovenski kriminalisti naj bi na zgoraj opisan način dobili navidezno legitimne dokaze in podlago za prisluškovanje in preiskavo Zidarja. Policija sicer vse obtožbe zavrača, napovedane civilne tožbe pa označujejo za poskus oziroma obliko pritiska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.