Slovenija
176 ogledov

Zapisnik? Ko bo, bo.

V Italiji pri nesrečah brez telesnih poškodb in z manjšo škodo policisti poskrbi Žurnal24 main
Policisti. Zapisnik o lažji prometni nesreči pisali skoraj mesec in pol.
Največ v roku 10 dni
Nesreče. Policija je lani obravnavala 21.547 prometnih nesreč. V evidenci je bilo v roku desetih dni dokončanih 9.174, v roku 20 dni 6.095, v roku 30 dni pa 2.637 primerov nesreč. Več kot 31 dni so policisti pisali zapisnik o prometni nesreči v 3.641 primerih.

Nesreča. “Na policijski zapisnik sem čakal skoraj mesec in pol. Ker zavarovalnica čaka na zapisnik, sem bil tako dolgo brez avta in brez odškodnine,” je ogorčen bralec. Sprašuje se, ali nimajo policisti nobenega roka, da opravijo svoje delo. V nesreči ni bil nihče poškodovan, udeleženi sta bili le dve vozili.

Policija je 43 odstotkov postopkov zaradi prometnih nesreč lani dokončala v desetih dneh, pravijo na policiji. “Daljši zamik nastane večinoma takrat, ko policisti zbirajo dodatne informacije,” dodajajo. Predlagajo, naj se udeleženec nesreče, o kateri policisti dlje pišejo zapisnik, obrne na policijsko 
postajo.

14 do 30 dni praviloma traja, da na Zavarovalnici Tilia dobijo policijski zapisnik. Na Zavarovalnici Maribor je povprečje 14 dni.

Evropsko poročilo pomaga
Zavarovalnice pravijo, da zapisnik od policistov dobijo v povprečno od dveh do štirih tednih po nesreči. Na Adriaticu Slovenici opozarjajo, da je prav zato zelo pomembno popolno izpolnjeno in podpisano evropsko poročilo, saj lahko reševanje škode olajša in pospeši. Ocenjujejo, da v 60 odstotkih prometnih nesreč udeleženci izpolnijo evropsko poročilo, delež pa se zmanjšuje. Da je vedno manj evropskih poročil, ugotavljajo tudi na Zavarovalnici Tilia. “Pri vse več nesrečah je navzoča policija, v teh primerih pa udeleženci ne izpolnjujejo evropskega poročila,” pojasnijo. Zavarovalnica Maribor dobiva vse več evropskih 
poročil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.