Slovenija
18 ogledov

Zaplet med sindikati in vlado

Du%C5%A1an Mi%C5%A1%C4%8Devi%C4%8D Žurnal24 main
Stavka se nadaljuje, nočna pogajanja med vlado in sindikati niso prinesla dogovora. "Žal, nastal je zaplet," se glasi odgovor predsednika stavkovnega odbora Miščeviča.

Stavka se bo sicer nadaljevala, ne bo pa se zaostrovala. To je rezultat deseturnih pogajanj med pogajalsko skupino sindikatov in vlade, ki so se začela včeraj ob 15. uri in končala danes ob enih zjutraj.

V ponedeljek se znova srečajo, so pa sindikati prepričani, da se jim vsaj glede prve zahteve ni treba več pogajati. S polnočjo je nastopil prvi oktober, ko mora vlada, če ni dosežen drugačen dogovor, izplačati tretjo četrtino plačnih nesorazmerij zaposlenim v javnem sektorju. Vlada je glede tega vložila tožbo, a so sindikati prepričani, da z njo ne bo uspela.

Pogajanja stavkovnega odbora javnih uslužbencev pod vodstvom Dušana Miščeviča in vlade pod vodstvom Helene Kamnar so sicer potekala v znamenju nenehnih prekinitev, saj sta se morali strani nenehno usklajevati glede podanih predlogov.

Glavna vladna pogajalka Kamnarjeva se je med pogajanji večkrat posvetovala po telefonu s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, ali ima mandat za nekatera zbliževanja stališč s sindikati.

Vlada razveljavila kolektivno pogodbo

Če vlada odpove kolektivno pogodbo, velja stara še pol leta. Odpovedni rok pomeni, da je treba v tistem času kolektivno pogodbo še izvrševati. Če v tem času ne pride do podpisa nove pogodbe, velja stara še eno leto, nato pa se plače urejajo z zakonom, nam zatrdi pravnik Rajko Pirnat. Poudarimo, da je Pavlinič Krebsova danes napovedala, da se bodo, če pol leta po odpovedi ne bo prišlo do podpisa nove pogodbe, plače urejale z zakonom.

"Pravne možnosti opravičujejo vlado, da ne izpolni tretjega izplačila plačnih nesorazmerij. Povišanje plač v razmerah, ko ni gospodarske rasti, ko je gospodarstvo opešano, je okoliščina, ki opravičuje vlado. Ponujamo pa nadaljevanje socialnega pogovora," je že v četrtek popoldne po seji vlade  povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Pred nadaljevanjem pogajanj s sindikati je ministrica še enkrat poudarila, da za vlado pride v poštev samo takšna pogodba, ki jo je sposobna izpolniti. "Odpoved kolektivne pogodbe je inštitut, ki ga pogodbenica, torej vlada, sme uporabiti," poudarja ministrica in pojasnjuje, da bi vlada hkrati v podpis ponudila novo pogodbo, v kateri je v primerjavo s staro spremenjen le 50. člen, ki govori o dinamiki odprave plačnih nesorazmerij.

Radićeva: "Škoda bo precejšnja"

Posebne ocene, kolikšno škodo stavka javnega sektorja povzroča gospodarstvu, ministrica za gospodarstvo Darja Radić nima, pravi pa, da imajo precejšnjo neposredno škodo avtoprevozniki, posredno pa vsi dobavitelji, ki izvažajo in zaradi morebitnih nerednih dobav tvegajo, da bodo posle izgubili.

"Briga jih na tujih trgih, če naši cariniki stavkajo. Ne razumem vedenja javnih delavcev," je dodala Radićeva in poudarila, da bi se vsi v državi morali začeti zavedati, da le dobro delujoče gospodarstvo omogoča dobro življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.