Slovenija
17 ogledov

Zaplet plačujejo bolniki

V UKC bodo podatke, koliko operacij opravi zdravnik, imeli po prenovi informacij Žurnal24 main
Padla urgenca. Konzorcij je ponudil tri milijone previsoko ceno.

"Veliko težav je. Pacienti se čedalje bolj pritožujejo, oprema je stara in izrabljena. Improvizacija dolgo ne bo več mogoča. Zato sem izjemno razočaran," pravi predstojnik urgence v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor Roman Košir. Sicer so podatki še neuradni, a na ministrstvu za zdravje so nam potrdili, da so zaradi previsoke cene, ki jo je za gradnjo nove urgence postavil konzorcij gradbenikov, razpis razveljavili.

Razpis padel že v drugo

Priprave za nov urgentni center, ki je le eden izmed predvidenih v novi državni mreži, so se začele leta 2006. V Mariboru so pripravili projekte, dobili so evropski denar, nato je izšel prvi razpis za gradbena dela.

A je po uspešni pritožbi Begrada in Tamesa ministrstvo za zdravje razpis ponovilo. V drugo se je prijavil konzorcij GH Holding in Tames. In, kot smo izvedeli, bil predrag. Okoli 19 milijonov evrov znaša njegova ponudba, medtem ko je projekt nove urgence z opremo vred ocenjen na 16 milijonov evrov. V konzorciju bodo ponudbo komentirali po končanju postopka.

Stoji tudi reorganizacija

"V UKC smo razočarani. A upamo, da bo zadeva rešena v skladu z zakonom o javnem naročanju. Novo urgenco nujno potrebujemo tudi zaradi reorganizacije," pa pravi direktor Gregor Pivec. Tudi on spomni na denar iz Evrope, ki ga lahko izgubijo, če projekt ne bo končan do konca prihodnjega leta. "Zelo mi je žal za paciente – na leto jih oskrbimo okoli sto tisoč – in za Slovenijo, ki bo utrpela škodo, če projekt ne bo izpeljan," dodaja Košir.

Razveljavljen tudi zaradi previsoke cene

Na ministrstvu so danes predstavili stanje investicij v zdravstvu. Pojasnili so, da je bil drugi razpis za gradnjo urgentnega centra v Mariboru bil razveljavljen zaradi previsoke cene in suma, da je med ponudniki prišlo do dogovarjanja. Podjetji Tames in Begrad, sta v prejšnjem razpisu zahtevala revizijo, zdaj pa sodelujeta z edinim ponudnikom GH Holding. Ta bi urgenco gradil za 18,5 milijonov evrov, kar pomeni 7.000 evrov na kvadratni meter, kar je trikrat več, kot je cena gradnje kvadratnega metra urgentnega centra v Nemčiji.

"Možnost za izpeljavo projekta se obstaja, ali bo GH Holding znižal ceno ali bomo izpeljali nov razpis, ki bi ga bilo treba končati do konca novembra," pa je danes pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.