Slovenija
999 ogledov

Zaplet po volitvah, želijo ponovitev drugega kroga

Predsedniške volitve Profimedia
Zaradi domnevnih nepravilnosti pri županskih volitvah v Divači je De Lucia napovedal pritožbo na upravno sodišče

Robert De Lucia, ki je v drugem krogu županskih volitev v Občini Divača po končnih podatkih občinske volilne komisije prejel 22 glasov manj od Alenke Štrucl Dovgan, je zaradi domnevnih nepravilnosti napovedal pritožbo na upravno sodišče. "Naš cilj je, da bi se volitve drugega kroga razveljavile in posledično tudi ponovile," je dejal za STA.

De Lucia je povedal, da je nepravilnosti, povezane z glasovi po pošti, potrdila tudi občinska volilna komisija. Hkrati so, kot je dodal, dobili še druge informacije, zato so se na podlagi vsega tega odločili, da se pritožijo na upravno sodišče. Za ta namen je že pooblastil odvetniško pisarno, ki ga bo zastopala. "Radi bi, da zadevi pridemo do dna," je danes dejal De Lucia, ki je, tako kot njegova protikandidatka, za župana kandidiral s podpisi volivcev.

Na osmih ovojnicah manjkal žig?

Na družbenem omrežju Facebook je De Lucia že v četrtek delil odločitev občinske volilne komisije, ki je pri ponovnem pregledu volilnega gradiva ob odločanju o vloženih ugovorih ugotovila, da je pet ovojnic opremljenih s poštnim žigom in so pravočasno prišle na sedež občinske volilne komisije. Preostalih osem ovojnic pa sicer ima prejemni žig Občine Divača, vendar pa na ovojnicah ni poštnega žiga, zaradi česar je občinska volilna komisija ugotovila, "da predmetne ovojnice očitno niso bile poslane po pošti".

To po ugotovitvah komisije predstavlja kršitev volilnih pravil, vendar pa je bil ugovor Roberta De Lucie zavrnjen, ker se, tudi v primeru odbitih glasovnic volilni rezultat po navedbah občinske volilne komisije ne bi spremenil, je razvidno iz odločitve občinske volilne komisije, ki jo je na družbenem omrežju delil De Lucia.

"Menim, da smo na točki, ko ugotovljene nepravilnosti niso več vprašanje 'števila glasovnic, poslanih po pošti', ampak postavljajo pod vprašaj legitimnost celotnih županskih volitev 2. kroga. Zato sem se odločil, da bom uporabil vsa sredstva, da se celotna situacija temeljito razišče, saj menim, da si to Občina Divača zasluži. Če je torej nekdo zlorabil volilno pravico najšibkejših med nami, je prav, da se to obelodani, ustrezno pravno razišče in prepreči, da bi se takšne zlorabe dogajale v prihodnje," je ob tem zapisal De Lucia.

V četrtek potrjujejo mandate

Za ta četrtek je sklicana konstitutivna seja novega občinskega sveta Občine Divača, ki ima na dnevnem redu med drugim potrjevanje mandatov novoizvoljenim občinskim svetnikom in potrditev ugotovitev glede izvolitve župana.

Zoper odločitev občinskega sveta je v 15 dneh mogoče vložiti pritožbo na upravno sodišče, so spomnili pri Primorskih novicah, kjer dodajajo, da ima upravno sodišče v skladu z odločbo ustavnega sodišča iz leta 2020 v primeru vložene pritožbe tri možnosti.

Če ne ugotovi nepravilnosti oziroma če ugotovi take nepravilnosti, ki niso ali ne bi mogle vplivati na izid volitev, pritožbo zavrne, če pa ugotovi nepravilnosti, ki bi lahko vplivale na izid volitev, pa lahko bodisi razveljavi volitve in samo ugotovi nov izid bodisi razpiše ponovne volitve. Če bi upravno sodišče pritožbi ugodilo in torej razveljavilo volitve ter odredilo razpis ponovnih volitev, mora občinska volilna komisija te razpisati v dveh dneh po vročitvi sodbe, so zapisali pri Primorskih novicah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.