Slovenija
3027 ogledov

Bodoča ministrica napačne podatke poslala že državni volilni komisiji

Mateja Čalušić DZ
Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić se je po tem, ko je na spletni strani DZ prišlo do domnevne napake glede njene izobrazbe, na poročanje medijev odzvala, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima. Po pisanju nekaterih portalov je bila tam kot njena izobrazba še nedavno navedena univerzitetna diploma, a ima le visokošolsko.

"Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko. Nenazadnje pa je tudi iz mojega javno objavljenega diplomskega dela jasno razvidno, v okviru katerega študija sem pridobila izobrazbo. Zato mi je neizmerno žal, da je prišlo do te neželene administrativne napake," so odziv Čalušić sporočili iz poslanske skupine Svoboda.

Da je pri vnosu podatkov o poslanki in njeni izobrazbi prišlo do napake, so za STA že v soboto navedli v poslanski skupini.

Poslanka je bila z univerzitetno izobrazbo predstavljena na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija (DVK). Ob tem so priložili izpis s kandidatne liste, kjer je pod njenim imenom navedeno univerzitetna diplomirana inženirka agronomije.

Tudi na spletni strani DZ je bilo po nekaterih navedbah ob poslankini predstavitvi še v minulih dneh zapisano, da ima univerzitetno diplomo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, iz njene javno objavljene diplome pa je razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

Iz DVK so danes sporočili, da je bilo na predlogu kandidatne liste Gibanja Svoboda pri omenjeni kandidatki v rubriki 'stopnja in naziv izobrazbe' navedeno 'VII. stopnja, univerzitetna dipl. inž. agronomije', v rubriki 'strokovni ali znanstveni naslov' pa »univerzitetna dipl. inž. agronomije'.

"Liste kandidatov se na volitvah v državni zbor vlagajo pri volilnih komisijah volilnih enot. Predlog liste kandidatov mora v skladu z 51. členom zakona o volitvah v državni zbor med drugim vsebovati osebne podatke kandidatov, in sicer: ime, priimek, rojstni podatki, EMŠO stopnja izobrazbe, naziv izobrazbe, strokovni ali znanstveni naslov in delo, ki ga opravlja, ter stalno prebivališče kandidata," so sporočili in še zapisali: "Volilna komisija volilne enote pri preizkusu zakonitosti kandidatur ne preverja navedb kandidatov o pridobljenem strokovnem ali znanstvenem naslovu, saj za to ni pravne podlage. Stopnja izobrazbe namreč ni pogoj za kandidiranje na volitvah v državni zbor. Edina pogoja sta državljanstvo Republike Slovenije in polnoletnost."

Iz DVK so še sporočili, da najkasneje15 dni pred dnem glasovanja javno objavijo seznam potrjenih list kandidatov in seznam kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih. V zvezi z javno objavo seznama potrjenih list kandidatov v volilni enoti 2000 Postojna, kjer je kandidirala omenjena poslanka, nismo nikoli prejeli nobenega obvestila o morebitni napačni navedbi strokovnega naziva ga. Čalušić.

 

Komentarjev 19
  • stinger 18:05 08.januar 2024.

    Laž je laž ne glede od kje pride. In kdor laže o takih stvareh nima kaj delat kot minister. Han menda nima niti tega, ampak ne laže glede izobrazbe

  • kapibara1 17:45 08.januar 2024.

    EXEL je žuleči kamenček v čevlju levih leftardskih vlad..

  • miran96 15:58 08.januar 2024.

    Kaj je narod upaljen na te titule, kot da imajo kaj veliko veze z življenjem… žalostno. Kot da izobrazba zagotavlja kakšne vrednote? Samo poglejte vse mogoče dr. mr.-e, kako vas kradejo in okoli prinašajo 🤦‍♂️🤮 PS: med tem se npr. ...prikaži več nek gospod, ki ga zelo cenim in se ne rabi po svetu hvalisati z izobrazbo, odreka svojemu akademskemu nazivu, ker mu je v sramoto (pater K. Gržan). Toliko o vplivu ega!