Slovenija
21 ogledov

Zapleti pri izbiri cepiva proti HPV

40 evrov je cepljenje proti hepatitisu A (dva odmerka) dražje v Kopru glede na c Žurnal24 main
Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je v nasprotju z zakonom o javnem naročanju naknadno določal merila, ki jih bo upošteval pri izbiri cepiva, trdi farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline (GSK).

Državna revizijska komisija je v postopku revizije ugodila zahtevi GSK, ki se je poleg Merck Sharp & Dohme (MSD) prijavil na javno naročilo, in razveljavila naročilo, v katerem so izbrali štirivalentno cepivo MSD.

GSK je v zahtevi za revizijo navajal, da je naročnik IVZ v nasprotju z zakonom o javnem naročanju naknadno določal merila, ki jih bo upošteval pri izbiri cepiva. IVZ je namreč pripravil merila za ocenjevanje ponudb, pri čemer so v 25 odstotkih upoštevali ceno, v 35 odstotkih učinkovitost, v 30 odstotkih varnost in v desetih odstotkih učinkovitost pri preprečevanju genitalnih bradavic.

Pripombe tudi glede meril IVZ

GSK je imel pripombe tudi na merila. Po njihovem mnenju je zlasti merilo učinkovitosti cepiva pri preprečevanju genitalnih bradavic diskriminatorno, saj mu zadostuje le cepivo MSD, poleg tega menijo, da ima to merilo preveliko vlogo pri odločitvi o cepivu oziroma je preveč obteženo.

Cepivo GSK namreč ščiti proti virusom HPV tipov 16 in 18, ki povzročajo raka materničnega vratu, medtem ko cepivo MSD ščiti poleg tega še proti genotipom 6 in 11 HPV-virusa, ki povzročajo genitalne bradavice.

Kot navajajo v GSK, je obtežitev tega merila pravzaprav 28,6-odstotna in ne desetodstotna, saj merili varnost in učinkovitost cepiva morata biti zadoščeni, da se podjetje sploh lahko poteguje za naročilo.

Po njihovem mnenju bi bila ustrezna obtežitev tega merila 4,11-odstotna, saj da so stroški zdravljenja predrakavih sprememb in raka materničnega vratu vsaj 23-krat dražji kot pa stroški zdravljenja genitalnih bradavic, ki da predstavljajo 4,11 odstotka skupnih stroškov zdravljenja. Po mnenju GSK je tako edino merilo, ki bi ga lahko IVZ uporabil v tem primeru, le merilo najnižje cene.

IVZ: Napovedali točkovanje tudi lastnosti

Na IVZ so v odgovoru zapisali, da so že v razpisni dokumentaciji napovedali, da se bo poleg cene lahko točkovala tudi določena lastnost zdravila. Poleg tega navajajo, da iz programa cepljenja izhaja, da se cepljenje opravi s cepivom proti okužbam s HPV, ni pa opredeljena bolezen, proti katerim se zaščitijo osebe pri cepljenju proti okužbam s HPV. Glede na to, da so HPV povzročitelji različnih bolezni, je širina terapevtske indikacije pomemben kriterij pri izbiri cepiva, poudarjajo na IVZ.

Glede očitkov o neustreznosti obtežitve merila učinkovitosti cepiva pri preprečevanju genitalnih bradavic pa na IVZ odgovarjajo, da to merilo znaša le deset odstotkov, kar še vedno omogoča, da se lahko prijavijo tudi ponudniki, ki ponujajo dvovalentno cepivo. Sicer pa na IVZ opozarjajo, da so genitalne bradavice najpogosteje prijavljene virusno spolno prenesene okužbe v Sloveniji. Ob tem so navedli, da je Slovenija povzela danska pravila, ki so razdeljena na enak način, kot je to storil IVZ.

DRK: Merilo je bilo prevrednoteno

Državna revizijska komisija sicer priznava, da je vrednotenje prepuščeno naročniku, torej IVZ. A ker IVZ tudi sam postavlja utež merila učinkovitosti pri preprečevanju genitalnih bradavic pri desetih odstotkih, državna revizijska komisija pritrjuje GSK, da je to merilo prevrednoteno.

Letos so sicer cepivo proti HPV prvič izbirali prek javnega naročila, prostovoljno brezplačno cepljenje šestošolk pa poteka od jeseni 2009. V času, ko je ministrstvo za zdravje vodil Dorjan Marušič, so namreč iz programa cepljenja izbrisali določilo, da deklice cepijo s štirivalentnim cepivom, edini ponudnik takšnega cepiva pri nas pa je MSD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.