Slovenija
19 ogledov

Zapletlo se je med SD in NSi

Miro Cerar Anže Petkovšek
Danes naj bi morebitni koalicijski partnerji dobili nov osnutek koalicijskega sporazuma. Desus je že napovedal, da je prav, da sodelujejo v koaliciji.

Prvak Desusa Karl Erjavec je napovedal, da v stranki menijo, da je prav, da sodelujejo v koaliciji. Po današnjih usklajevanjih z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem je Erjavec povedal, da so v SMC na točke, ki v pogajanjih zanimajo Desus, odgovorili pozitivno.

Desus sicer vztraja pri tem, da se upokojencem za celotno obdobje morebitne vlade Mira Cerarja izplačuje regres. Pri tem vprašanju je sicer več možnosti, pravi Erjavec, ena od njih je ta, da bi regres prejeli upokojenci s pokojnino do okoli tisoč evrov. Prav tako si v Desus prizadevajo za usklajevanje pokojnin ob dvoodstotni gospodarski rasti.

Pri koliko ministrskih mestih nameravajo vztrajati, še ne more odgovoriti, saj ni jasno, koliko strank bo v koaliciji. Kateri resorji jim bodo pripadli, je stvar razprave. Po današnjem sestanku z najverjetnejšim mandatarjem pa je povedal, da "kaže, da bo nadaljeval delo zunanjega ministra“.

Pričakujejo novi osnutek

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar pa se je poleg Desus sestal tudi s stranko ZaAB. Medtem ko so Desus, SD in ZaAB s potekom in izkupičkom pogovorov s SMC zadovoljni, je največ vsebinskih razhajanj z NSi. Vodja poslancev NSi Matej Tonin je po ponedeljkovih pogovorih s SMC povedal, da bo izvršilni odbor stranke o nadaljevanju pogajanj za vstop v vlado odločal v sredo zvečer. Stranke sicer danes pričakujejo še drugi osnutek koalicijske pogodbe.

SDS, Desus in ZaAB za Mira Cerarja

Predstavniki Desusa so danes na posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju za mandatarja podprli kandidata zmagovalke volitev, predsednika SMC Mira Cerarja. "Saj da je to demokratično pravilo,“ še pojasnil Erjavec. Tudi s predstavniki SDS so predsedniku republike sporočili, da ne nasprotujejo, da za mandatarja predlaga predsednika SMC Mira Cerarja.
SDS pa je po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka ne bo samo konstruktivna opozicija, temveč resna alternativa vladi."Mi imamo močno strokovno zaledje, močan strokovni štab in pa seveda tudi člane, ki so sposobni predlagati, oblikovati in seveda tudi realizirati rešitve," je dejal Tanko.

Pahor naj bi mandatarja predlagal v začetku prihodnjega tedna, a se bo pred tem, v sredo, sestal še s predstavniki SD, ZL, NSi, ZaAB in poslancema narodnih skupnosti. V stranki ZaAB so že sporočili, da bodo Cerarja podprili neodvisno od koalicijskih pogajanj.

Državni zbor bi o predlogu mandatarja lahko odločal v petek prihodnji teden, tik pred tem pa naj bi po nekaterih informacijah bodoče koalicijske partnerice utegnile parafirati koalicijski sporazum.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 02:14 13.avgust 2014.

    Poslanca narodnih skupnosti ne smeta biti jeziček na tehnici, ampak avtomatično glasovati za predlagano vlado , kakršnja koli ona že bila .

  • Žurnalček 16:06 12.avgust 2014.

    Cerar , pejd nazaj na Univerzo. Za zunanjega ministra predlagaš človeka ,ki je izgubil Piranski zaliv in žegnal nakup Patrije. Predlagaš človeka , ki ga lahko NTEGNE vsak ki ima 5 minut cajta. Pa tega RRRRRRRRRRRRRRRRRR , je treba na ...prikaži več sodišče za škodo , ki jo je naredil . ne pa v Vlado!

  • Žurnalček 16:03 12.avgust 2014.

    Ti bedak, jaz sem bil v Trstu prvič 1962l , pa nisem bil nikoli posvečen . od 1971 pa tudi po 2x na teden. V Sistiani imajo dober sladoled , veliko boljši kot je bil takrat šiptarski sljadoljed.