Slovenija
14 ogledov

Zapor cest ne bo

tovornjak Žurnal24 main
Minister Vlačič je avtoprevoznikom obljubil rešitev njihovih treh glavnih zahtev. Napovedanih zaprtih cest tako ne bo. "Danes smo dosegli napredek," pravi Klobasa.

"Vse smo se dogovorili. Lokalni promet bomo vsak teden skupaj pogledali, v roku dveh mesecev bomo pregledali, kje vse se lahko odvija lokalni promet. Rok plačila gre drugi teden v obravnavo, potem čim prej na vlado, jeseni pa v parlamentarno potrditev. Vmes nas bodo o vseh zadevah obveščali. Kar se tiče Luke Koper, pa imamo v dveh tednih sestanek z glavnimi nadzorniki in bomo videli, kaj bo," je po sestanku povedal Andrej Klobasa, predsednik sekcije avtoprevoznikov pri Obrtni zbornici Slovenije.

Že včeraj je za Žurnal24 napovedal, da bodo tovornjakarji zaprli slovenske ceste v primeru, da na današnjem sestanku s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem ne najdejo skupne besede za njihove težave. "Danes smo imeli pripravljenih tisoč tovornjakov, šoferji trenutno ne morejo verjeti, da se vračajo domov. Vsi kličejo in čakajo. Vsi so čakali, da bi zaprli Slovenijo, kar bi bil velik kaos,“ je še povedal Klobasa.

Na vprašanje, ali bi lahko prišlo do novih zapletov, Klobasa odgovarja: "Ni razloga, da zahteve ne bi bile izpolnjene. Če je minister Vlačič rekel, da bo, zakaj mu ne bi verjeli. Do sedaj je bil eden najboljših sogovornikov in pogajalcev. Žerjav se z nami sploh ni hotel pogovarjati, tako da je danes že nek napredek."

Tri uresničitve ali zapora
Pred sestankom Klobasa ni želel povedati, koliko avtoprevoznikov bo zaprlo ceste in kdaj. Po večletnem boju je prevoznikom prekipelo, je poudaril predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki združuje okrog 7.600 prevoznikov.

“Zahtevamo, da se ves tranzitni promet prestavi na avtoceste, ne pa da domače avtoprevoznike policija kaznuje, če vozijo po lokalnih cestah, tujih pa ne. Želimo tudi, da lahko na določenih odsekih uporabljamo lokalne ceste. Zahtevamo, da se uzakoni 30-dnevni plačilni rok za cestne prevoznike. Tretja zahteva pa je, da imamo slovenski prevozniki prost vstop v Luko Koper, ne pa da tam plačujemo parkirnino in cestno takso,” je za Žurnal24 pojasnil Klobasa, ki pa je glede ministrovega odgovora precej pesimističen.

Dve pogojno

Z ministrstva za promet so včeraj pozno sporočili, da so že pripravili spremembo zakona o prevozih v cestnem prometu, s katero je možno uveljaviti 30-dnevni plačilni rok za opravljeno prevozno storitev. “Še ta mesec bomo besedilo predlaganega gradiva sprememb objavili na spletnih straneh E-demokracije s ciljem, da nam zainteresirana strokovna in laična javnost posreduje svoja mnenja, predloge in pripombe,” so za Žurnal24 pojasnili na ministrstvu. Kar se tiče zahteve glede Luke Koper, pa so pojasnili, da bodo organizirali sestanek obeh strani, na katerem bodo poskušali najti rešitev.

Ena zagotovo ne
“Zahtevi glede uporabe lokalnih cest zagotovo ne bomo ugodili,” so še dejali na pristojnem ministrstvu, so pa pri tem pripravljeni skupaj v sodelovanju s policijo določiti in odpraviti posamezne probleme pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem zakonskih določb o lokalnem prometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.