Slovenija
56 ogledov

Zapora avtoceste, kolone na vročini, prekinjene telefonske povezave ...

Putina je najprej sprejel Borut Pahor. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Čeprav nas bo predsednik Vladimir Putin obiskal samo mimogrede, bo v soboto prihajalo do popolnih zapor cest, občasnega zapiranja zračnega prostora, strogega preverjanja obiskovalcev, prekinjen bo tudi signal mobilne telefonije.

Kot smo slišali na današnji novinarski konferenci, so odgovorni za obisk pred nalogo, ki je v Sloveniji verjetno še ni bilo. Tako glede varnosti, kot glede prometa, saj je pred nami najbolj obremenjeni vikend v letu. "V času sobotnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina je predvidena najvišja stopnja varovanja," je dejal vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja Robert Sušanj.

Vršič zaprt že v petek, Karavanke v soboto od 11.ure

Na Vršič ne bo mogoče že  v petkovih večernih urah,  zapora pa bo trajala trajala do konca preklica, torej do sobotnega popoldneva, po 15.uri, ko se bo pred kapelico končala prireditev

Zaprtje cest in to v obe smeri

Zaradi zaprtja gorenjske avtoceste, naj se tisti, ki gredo na primer na izlet v Kranjsko goro, na pot odpravijo tako, da bodo na zaključni destinaciji okoli poldneva, saj se bodo nekje takrat že začele zapore cest, so pojasnili pristojni. 

V prvi polovici popoldneva - ko bo Putin potoval z Brnika na Vršič - pričakujemo popolno zaporo ceste in avtoceste med letališčem Jožeta Pučnika in izvozom Hrušica, v drugi polovici dneva pa popolno zaporo avtoceste od Naklega proti Šentvidu in ljubljanskim Žalam.

Del dneva bo zaprt tudi predor Karavanke, na slovenski strani ga bodo predvidoma zaprli ob 11. uri. Avstrijci ga zapirajo prej, saj pred Beljakom pričakujejo velik naval turistov s severa, kar pomeni , da morajo cesto počistiti že prej.

Preberite še:

Na gorenjskih regionalnih cestah bo v tem času velika gneča, zato sta tako policija kot Dars zagotovila dodatne ljudi, dodatno reševalno ekipo in dodatni helikopter, ki bo v soboto dežural na letališču Lesce. "Sicer bo uprava za zaščito in reševanje nudila oskrbo tistim potnikom, ki bodo zaradi zaradi zapor ostali zastojih,"  je dejal Ulrich  Zorin, vodja Službe za upravljanje prometa in prometne pri varnosti DARS-u.

Avtocesto bodo odpirali postopoma, po koloni vozil s spremstvom

"V času obiska pričakujemo občasne  motnje na posameznih področjih, zapore bodo trajale le toliko časa, kolikor bo to nujno potrebno," je dodal Boštjan Smolej,  višji  policijski inšpektor iz sektorja prometne policije, ki kot rečeno, natančih ur zapor ni navajal, tudi zato, ker se ne ve, "saj bo lahko predsednikovo letalo tudi zamujalo".

Tiskovna pred obiskom Putina | Avtor: V. L. V. L.

Na južni meji bodo delili letake

Kar se južne meje tiče, bodo policisti na vseh mejnih prehodih s Hrvaško nevednim turistom delili letake,  z obvestili o tem, kdaj bo tranzit stekel naprej in prikazi alternativnih poti.

Na Gruškovju že danes postavljajo prometno signalizacija, na hrvaški strani bodo voznike obveščali, naj se na pot odpravijo proti Madžarski. Dejstvo je namreč, da so bile lani na Gruškovju v tem času 25 kilometrske kolone. "Policija se je pripravila na probleme na Gruškovju, načrti so pripravljeni, ljudi imamo dovolj," je na vprašanje o dodatnih policijskih ekipah in dejstvu, da bo veliko policistov v tem času varovalo Putina, dejal Sušanj.

Sicer bo ta dan za policijo velik organizacijski izziv, tudi kar se kadrov tiče. "Policistom v varovanju bomo glede na lokacijo in čas trajanja nalog zagotovili zadostno količino hrane, vode in varovalnih sredstev," je dodal.

Voznikom bodo delili vodo

Na Darsu so ob tem dejali, da bodo te voznike, ki bodo na tem območju zagotovo čakali v kolonah, na vročini, njihovi ljudje oskrbeli z vodo.

"Dars je pripravljen na te dogodke, saj vemo, da gre za najbolj obremenjen vikend v letu. Zastoje pričakujemo na relaciji od Ptuja do Maribora, na razcepih ljubljanskega avtocestnega območja (Kozarje in Malence) daljši zastoji pa bodo tudi na Primorski avtocesti," je dodal Zorin.

Kar se najstrožjih varnostnih ukrepov tiče, na tiskovni konferenci ni bilo veliko govora. Glede vojske smo na primer izvedeli le to, da pomaga pri zagotavljanju tehnične podpore in namestitvah. Da je na Vršiču postavila radar, je že znano. 

vanda.levstik@zurnal24.si 

Komentarjev 3
  • ginko 12:59 30.julij 2016.

    "Obisk Putina je za Slovenijo izjemnega pomena. Škoda, ker imamo takega cepca za predsednika Republike, s kakšnim normalnim človekom bi se lahko Putin še kaj pametnega zmenil." Naprimer s teboj, ko imaš danes prost izhod, za nagrado.

  • izRODEk 18:47 28.julij 2016.

    Preveč paničarite. Lepo se na pot odpravite tam, do 12h ali pa potem zvečer, po 21 uri. Vmes, kar je lokalnega prometa, po lokalnih cestah, tujci bodo dobili navodila na meji, da zaobidejo ta del AC.Obisk Putina je za ...prikaži več Slovenijo izjemnega pomena. Škoda, ker imamo takega cepca za predsednika Republike, s kakšnim normalnim človekom bi se lahko Putin še kaj pametnega zmenil. To zmene NATO podrepno pa zgolj uboga navodila NATO klavcev in nima pojma, za kaj gre.9 ur omejenega gibanja prometa, občasne motnje v GSM signalu, par prestavljenih letalskih poletov in kup policije naokoli, kaj drugega pa ni na vidiku.

  • Papaja Popi 17:23 28.julij 2016.

    Putomanija..............