Slovenija
30 ogledov

"Zapora do najmanj šeste ure zjutraj"

Mariborsko letališče (Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Slovenski zračni prostor bo zaprt do najmanj šeste ure zjutraj. Države vzhodne in severne Evrope napovedujejo prepoved do nedelje opoldne. Jutranje padavine bi lahko pepel sprale.

"Kontrola zračnega prometa Slovenije mi je sporočila, da so pristojni na agenciji RS za okolje (ARSO) prepričani, da se bo oblak prahu nad Slovenijo zadrževal do najmanj šeste ure zjutraj. To pomeni, da do te ure ne bomo dovolili zračnega prometa," je za zurnal24.si povedal generalni direktor direktorata za civilno letalstvo na ministrstvu za promet Mirko Komac.

Države vzhodne in severne Evrope napovedujejo prepoved zračnega prometa do nedelje opoldne. Spremljali bomo situacijo in v primeru, da prah v Sloveniji obstane, bomo uro prepovedi takoj prestavili, dodaja Komac.

Odpoved jutranjih poletov

Adria Airways poleg tega obvešča, da je zaradi zapore zračnega prostora nad Slovenijo in zapore Letališča Maribor, ki bo veljala do 18. aprila 2010 do 12.00 ure, morala za nedeljo, 18. aprila odpovedati vse jutranje redne polete. Informacijo o popoldanskih in večernih letih bomo objavili 17. aprila 2010 ob 21.00.

Ponoči se bo pooblačilo, zjutraj se bo dež počasi razširil nad večji del države. Popoldne bodo padavine slabele in do večera v glavnem ponehale. Več na vreme.net.

"Nedeljski dež bi lahko spral prah"
"Optimistični smo, da bi bil problem lahko rešen jutri čez dan, saj naj bi se pojavile padavine, ki bi lahko sprale prah. Poleg tega bo pričel pihati bolj ugoden jugozahodni veter, ki bi pepel lahko ponesel proti srednji Evropi," je zatrdil prognostik Andrej Hrabar.

"Večja količina dežja bi lahko polnoma sprala prah iz ozračja,"
dodaja Hrabar.

Vulkanski pepel je prekril večino Evrope, oblak pa sega tudi skoraj do sredine Balkana in do srednje Italije, pojasnjuje pojasnjuje metereolog Andrej Pečenko. Po njegovih besedah se oblak širi proti jugu, vendar ne toliko, saj ni tako močnih vetrov. "Morda se bo v nedeljo kaj spremenilo, a zaenkrat ne kaže, da bi se oblak pepela čisto umaknil," je še zatrdil Pečenko.

Adria Airways sporoča, da bodo lahko vsi potniki, ki so obtičali na tleh, svoja potovanja brezplačno prestavili do 31. maja.
Zaradi izrednega dogodka so ta vikend organizirali dežurno službo za informacije. Telefonske številke so:
080 13 00
00 386 1 369 1010
00 386 1 239 1912
00 386 1 239 1910

Zračni prostor zaprt od 6. ure
Že ob 23. uri so v Sloveniji zaprli severni del zračnega prostora, ob 6. uri zjutraj pa je ministrstvo za promet izdalo odredbo o celotnem zaprtju. To se je zgodilo prvič v zgodovini naše države. Do nadaljnjega so tako odpovedani vsi leti iz in v Slovenijo.

Iz ministrstva so sporočili, da so v nenehnem stiku s Kontrolo zračnega poleta in Agencijo za okolje, kjer spremljajo razmere.  

Telefon nenehno zvoni
"Prišlo je le nekaj potnikov, ki so imeli čarterske polete in niso bili prepričani, ali bodo odpadli,“
so nam povedali na mariborskem letališču. Jim pa ves čas zvonijo telefoni, saj ljudje vseeno preverjajo, če je vendarle možen kakšen let oziroma kdaj bo letališče znova odprto., a tega jim za zdaj na letališču ne morejo povedati, saj tako kot vsi čakajo, kdaj se bo prah umiril.

"Ali grem lahko iz stanovanja?"
Na agenciji za okolje so dobili že nekaj klicev ljudi, ali gredo lahko ven iz stanovanja, nam je povedal Pečenko in pojasnjuje, da je prah visoko v zraku in je zato nevaren le za letala.

Tudi na Inštitutu za varovanje zdravja pravijo, da prah ni nevaren za zdrave ljudi. Pozorni naj bodo le tisti, ki imajo težave z dihali. Svetovna zdravstvena organizacija bolnikom svetuje, naj se v primeru "draženje, izcedek iz nosu ali srbečico v očeh“ raje izogibajo gibanju na prostem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.