Slovenija
15 ogledov

Zapore podvojile promet

Raf Klinar, včeraj smo ga lovili po koprskih ulicah, se je izogibal našemu gotog Žurnal24 main
Promet čez Markovec se je skoraj podvojil; zaradi kolon je hitrostnih prometnih prekrškov malo.

Čez dan pelje čez Markovec namreč 17 tisoč 431 vozil.© Barbara Milavec

 
Koper
“Promet čez Markovec se vsekakor ni povečal trikrat, kot ocenjujejo občani,” je povedal Raf Klinar , predstojnik urada za gospodarske javne službe in promet ter postreže s podatki
o najnovejših meritvah (promet so merili osem dni v marcu).

Tudi po 500 tovornih vozil
Čez Markovec v Koper na dan pelje povprečno 11.773 vozil, od tega trije odstotki (okoli 355) tovornih. Proti Izoli pa pelje vsak dan okoli 5.658 vozil, od tega 174 tovornih. “Policija na Markovcu po spremembi prometne ureditve zaradi gradnje hitre ceste med Koprom in Izolo razen nesreče, v kateri je bila poškodovana deklica, večjih nezgod ni zaznala. Gneča pa je vsakodnevna stvar,” so dejali na koprski policijski upravi.

 

Policija meri, pove pa nič

Na cesti na Markovec (po tej se od zapore ceste oziroma izhoda z obalne ceste proti Semedeli in središču Kopra vozi precej več vozil kot v preteklosti) smo tudi včeraj opazili policijsko kontrolo z radarjem. Koliko prekrškov so našteli, Anita Leskovec, tiskovna predstavnica Policijske postaje Koper, ni povedala. "Kot veste, poteka ta mesec postern nadzor hitrosti, parcialnih in vmesnih rezultatov pa ne bomo objavljali," je dejala.

Poškodovana punčka
Spomnimo, da je sredi februarja v vsesplošni zmedi zaradi dodatne zapore Ceste za gradom, o kateri javnost ni bila ustrezno obveščena, na Krožni cesti osemletno deklico na prehodu za pešce poškodoval 27-letnik, ki je prihajal od Izole in zavijal levo protiosnovni šoli Antona Ukmarja. Nesreča je še isti dan na teren pognala prometne inšpektorje, ki smo jih sami srečali ob pregledovanju prometnih razmer pred osnovno šolo Antona Ukmarja; občina je tedaj napovedala tudi ukrepe za povečanje varnosti v prometu. Šolo sicer obiskuje 575 otrok, ravnateljice Gabrijele Dolinšek pa nam včeraj ni uspelo priklicati ne na mobilni ne na stacionarni telefon, zato odgovora na vprašanje, ali je varnost otrok zdaj boljša, nismo dobili.

Zaradi kolon malo prekrškov

Več kot polovica voznikovvozi proti Kopru po polžje. “Promet poteka v kolonah (60 odstotkov proti Kopru oziroma 39 odstotkov proti Izoli). To se pozna tudi pri številu hitrostnih prekrškov. Predpisano hitrost je namreč prekoračilo samo okoli štiri odstotke vozil (oziroma nekaj manj kot odstotek proti Izoli),” nam je še povedal Klinar. Po njegovih besedah
primerjava z leto starimi podatki kaže, da se je promet čez Markovec vsekakor povečal. Ob tem pa je treba upoštevati, da je promet povečan tako zaradi novih cestnih zapor in preusmeritev kot zaradi splošnega trenda; promet se po ocenah na leto poveča od tri do pet odstotkov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.