Slovenija
20 ogledov

Zapornica bo padla

Joško Joras je zaprosil za 30-dnevni odlog odstranitve zapornice, a sodni izvrši Žurnal24 main
Slovenija, Hrvaška. Sodni izvršitelj bo na "Dan mladosti" v spremstvu policije odstranil "Jorasovo" zapornico.

"Hrvaški vladi sem sporočil, da bom 25. maja ob 9. uri odstranil zapornice na tako imenovani evropski poti na levem bregu Dragonje," je za Žurnal24 povedal Franko Slavec, sodni izvršitelj iz Kopra. "Imam sklep pristojnega piranskega sodišča, sprejet je bil konec januarja, z namero odstranitve sem hrvaško vlado prek diplomatske pošte obvestil takoj. Takrat sem tudi določil datum," zavrača izvršitelj pomislek, da gre pri izbiri datuma morebiti za politično motivirano odločitev.

"Če smo pravna država, se odstranitev zapornice preprosto mora zgoditi. Samo to lahko rečem," pa pravi Joško Joras, ko smo ga vprašali, ali verjame, da bo ovira do njegovega doma res odstranjena. Na sodišču ga v tem primeru sicer brezplačno zastopa odvetnik Danijel Starman.

Najprej korita, zdaj zapornica
Evropska pot. Zapornico so na levem bregu Dragonje, kjer živi Joško Joras, postavili junija 2008. Zamenjala je tam postavljena cvetlična korita. Jorasov poskus njihove odstranitve, tako mu je dovolilo piransko sodišče, so preprečili hrvaški specialci.

Sodni izvršitelj je za asisetenco pri odstranitvi zapornice na "Jorasovi" poti zaprosil tudi piransko policijsko postajo. Bodo 25. maja zraven? "Asistenco državnemu organu vselej nudimo, če zaprosi zanjo in če so za to izpolnjeni vsi zakonski pogoji," je povedala Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave.

Odstranjevanje zapornice bo najverjetneje dvignilo temperaturo ob meji pred referendumom, ki bo 6. junija. Na vprašanje, ali se ga bo sam udeležil, pa Slavec pravi: "Ne, ne bom. Na volišče nisem šel vse od plebiscita za samostojno Slovenijo. Politika me ne zanima." Poskušali smo priklicati tudi odvetnico Vukico Jovanovič Krevatin, ki v tem primeru zastopa hrvaško stran, a se na klic in elektronsko sporočilo ni odzvala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.