Slovenija
16 ogledov

Zapornica naj bi padla pred 6. 6.

Junija 2008 so delavci postavili sporno zapornico. Neuradno se utegne zgoditi, d Žurnal24 main
Starman. "To bo pa Pahorju pomagalo."

Zapornica na poti do posestva Joška Jorasa bo menda padla še pred referendumom. Tako naj bi se, trdijo zanesljivi viri, dogovorila predsednika slovenske in hrvaške vlade, Borut Pahor in Jadranka Kosor.

Kdaj natančno, viri ne želijo povedati, saj se zdi, da je dogovorjeno, da bo do dogodka to ostalo skrivnost. Razlog: izogibanje novim incidentom.

Nihče ne ve nič
Tako Joras kot njegov odvetnik, ki ga zastopa brezplačno, Danijel Starman, včeraj o odstranitvi zapornice pred 6. junijem nista vedela nič.

"No, to pa je presenečenje," nam je povedal Joras. Odstranitvi na tak način ne nasprotuje, saj se po njegovem mnenju trenutno prizadevanje za odstranitev zapornice na levem bregu Dragonje vleče že predolgo.

"To bo pa Pahorju pomagalo pri referendumu," je včeraj ugotavljal Starman.

Izvršba uradno preložena
Po besedah sodnega izvršitelja Franka Slavca je izvršba tudi uradno preložena, in sicer na zahtevo upnika Joška Jorasa ter za nedoločen čas.

Predvidoma danes bo o tem obvestil policijsko postajo v Bujah.

"O dogovoru med premierjem Pahorjem in Kosorjevo ne vem nič,"
je povedal Slavec. A že v prvem pismu, ki ga je hrvaški vladi poslal januarja letos, je predlagal, naj zapornico odstrani kar sama.

Sprva določen 25. maj
Kot smo že poročali, je bil za datum izvršbe, ki ga je Slavec razpisal na podlagi januarskega sklepa piranskega sodišče, sprva napovedan 25. maj. Pozneje je Joras zaradi tehničnih težav prosil za 30-dnevni odlog.

Za preložitev pa so se po besedah njegovega odvetnika odločili, ker ne morejo "biti odgovorni za morebitna nasilna dejanja hrvaških oblasti ob odstranjevanju zapornice".

Sodni izvršitelj Franko je že takrat opozarjal, da je odlog za en mesec nemogoč, saj samo vročanje diplomatske pošte hrvaški vladi traja od dva do tri mesece. Po njegovem bi celotna procedura, ki pa se ji ni mogoče izogniti, odstranitev zapornice zavlekla tudi za do pol leta.

Hrvaška policija je za Žurnal24 sicer pojasnila, da odstranitve ne bo dopustila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.