Slovenija
57 ogledov

Zaporniki iz Guantanama že v Sloveniji?

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Zmago Jelinčič, SNS, trdi, da naj bi bila v zaporu na Dobu že dva zapornika iz zloglasnega Guantanama. Šlo naj bi za zasebne dogovore premierja Boruta Pahorja, še pravi Jelinčič.
To, kar si "špoga" Pahor, si v imenu države ne bi smel.
Zmago Jelinčič, SNS

 V Sloveniji, natančneje v zaporu na Dobu, naj bi po trditvah Zmaga Jelinčiča, SNS, že bila dva zapornika iz zloglasnega ameriškega taborišča za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi. Jelinčič še trdi, da naj bi šlo za zasebne dogovore premierja Boruta Pahorja, ki zdaj v navezi z LDS poskuša doseči še zakonsko pokritje tega dogovora.

"Lani je premier Pahor izjavil, da bo z velikim veseljem sprejel kakršnekoli zapornike iz Guantanama, češ da je to dolžnost držav, ki so z Ameriko v prijateljskih odnosih in so celo zaveznice. Res ne vem, kaj je mislil – ali je mislil, da bomo za nazaj podpisali, da je tudi Slovenija bombardirala Zvezno Republiko Jugoslavijo in da je Slovenija skupaj z ZDA napadla Irak ali kaj podobnega," je za zurnal24.si dejal prvak SNS Zmago Jelinčič. "To, kar si 'špoga' Pahor, si v imenu države ne bi smel," je še dodal Jelinčič.

Informacije od "zelo zanesljivega vira"

Jelinčič je še povedal, da sta po njegovih informacijah dva zapornika iz Guantanama že dlje časa v zaporu na Dobu, in sicer na zaprtem oddelku, za njiju pa naj bi skrbel en sam paznik, ki naj bi jima tudi nosil hrano. To naj bi posebej zanju v skladu z zahtevami islamske vere pripravljal tudi poseben kuhar, je zatrdil Jelinčič. Informacije so prišle od "zelo zanesljivega vira", ki pa ga ne namerava razkriti.

"Ni res, da jima posebej kuhajo"
V uredništvu zurnal24.si pa smo iz našega zanesljivega vira izvedeli, da naj bi bila slika v zaporu nekoliko drugačna. Eden od zapornikov je namreč našemu kontaktu v pismu zapisal, da "sta v izolaciji dva modela, za katera so sprva mislili, da sta begunca iz Irana." Kot pravi, ju neprestano ločujejo od drugih, nimata imen na vratih, kar je sicer obvezno, na sprehodu imata vklenjene noge in poleg tega ju na sprehode vodijo ločeno od drugih."Na Dobu sta definitivno dva zapornika, ki imata poseben režim, ločen od vsega ostalega, kar je na Dobu. Ni res, da jima posebej kuhajo, na Dobu imaš vedno tri menije, navaden, dietna hrana in pa meni za muslimane (brez svinjine). V izolacijo ti v vse sobe pošiljajo pladenj meni brez svinjine," navaja naš vir. Kdo je naš vir in zakaj tako dobro pozna dogajanje na Dobi, si preberite v članku Tuja zapornika na Dobu že mesec dni.

Na anketno vprašanje Ali verjamete, da sta nova zapornika na Dobu iz taborišča za teroristične osumljence v Guantanamu, je odgovorilo 872 bralcev. 74 % jih je prepričanih, da sta zapornika iz Guantanama; 26 %, da ne.

 

"Nimamo nobenih oseb iz Guantanama"
Medtem so iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij sporočili, da v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob nimajo nobenih oseb iz Guantanama, prav tako v zavodu nimajo nikogar, ki bi bil po njihovih podatkih pripadnik Al Kaide.

 

"Glede na to, da so se v zadnjih dneh v medijih pojavile informacije, da naj bi v zaporu na Dobu slovenske oblasti že imele dva pripadnika teroristične mreže Al Kaide, morda celo zapornika iz Guantanama, in glede današnje informacije, ki je bila posredovana na tiskovni konferenci stranke SNS s strani g. Jelinčiča, da sta na Dobu že dalj časa dva zapornika, ki naj bi bila v ločenem oddelku in imata posebnega paznika in kuharja, ki jima pripravlja jedi po islamskih običajih, sporočamo, da informacije ne držijo," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zalar zanikal navedbe
Pravosodni minister Aleš Zalar je Jelinčičeve navedbe zanikal in dejal, da v Sloveniji ni zapornikov iz Guantanama. Z ministrstva za pravosodje so še sporočili, da so navedbe o domnevnih zapornikih iz Guantanama že pred časom preverili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij in ugotovili, da teh zapornikov ni.

Na Dobu je trenutno sicer zaprtih 480 obsojencev, od tega jih je 24 nameščenih v strožji režim, a ne, ker bi bil kdo pripadnik Al Kaide, temveč izključno zaradi raznih varnostnih razlogov (so nevarni, begosumni, ogroženi, moteči), so še sporočili iz Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Ne obsojenca, ampak svobodna človeka
Jelinčič je še opozoril, da omenjena zapornika v Sloveniji ne bi bila zapornika, saj ne bi šlo za obsojenca – ZDA jih namreč zaradi pomanjkanja verodostojnih dokazov ne morejo obtožiti –, ampak bi šlo formalno za svobodna človeka.

Jelinčič je na vlado že naslovil poslansko vprašanje, ali govorice držijo in na podlagi katerih zakonskih določil naj bi Slovenija sprejela ta dva zapornika, saj tega namreč zdaj veljavna zakonodaja v Sloveniji ne dovoljuje. Meni tudi, da želijo Pahor, notranja ministrica Katarina Kresal ter pravosodni minister Aleš Zalar zdaj s hitrimi spremembami kazenskega zakonika in zakona o tujcih omogočiti, da bi ta zapornika tudi legalno pristala v Sloveniji.

Obama si je v Pahorja "obrisal roke"

Jelinčič je še spomnil, da je sprejem zapornikov iz Guantanama kot moralno dolžnost zaveznic do ZDA Pahor napovedal že, ko je ameriški predsednik Barack Obama napovedal zaprtje tega taborišča. Spomnil pa je tudi na depešo iz WikiLeaksa, da naj bi bil Pahor pripravljen zapornika sprejeti za srečanje z Obamo.

Do tega je zdaj prišlo, Obama si je, kot je dejal Jelinčič, v Pahorja "obrisal roke, ko je prišel s stranišča", Pahor pa je nato "hlapčevsko" izpolnil osebno obljubo "in prodal slovensko integriteto".

V LDS Jelinčičeve besede označili za laž
Trditve poslanca Zmaga Jelinčiča o nekakšni "zaroti" ministrov LDS in dveh priprtih "terorističnih" zapornikih iz razvpitega Guantanama na Dobu so se, kot so zapisali v LDS, po podatkih Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, ki upravlja s slovenskimi zapori, izkazale za laž. "Ravnanje poslanca Jelinčiča kaže na skrajno neetičnost, saj popolnoma zmotno novico enega od spletnih portalov predstavlja celotni javnosti kot resnično dejstvo, ne da bi podatke predhodno preveril in tako javnosti prihranil nepotrebno zavajanje, sebi pa blamažo. Razen, če je poslanec z dvema teroristoma mislil na tujca, ki je zaprt zaradi poskusa napada na predsednika vlade, in na svojega priprtega strankarskega tovariša S. P., ki je s svojim kriminalnim početjem teroriziral državo in njene prebivalce," je v sporočilu za javnost zapisal Uroš Petohleb, generalni sekretar LDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.