Slovenija
48 ogledov

Zaporniki po zajtrku med gredice

Vrt Povšetovi
1/10
Saša Despot
Obsojenci v zaporu, ki poka po vseh šivih, lahko vroče jetniške celice brez klime zamenjajo za delo na vrtu.

Obsojenci, ki svoje zaporne kazni služijo v najbolj prezasedenem in dotrajanem zaporu v državi, v Ljubljani na Povšetovi, tudi letos med prestajanjem kazni lahko vrtnarijo. Tisti, ki jih takšna opravila veselijo in ki so že dokazali, da ni bojazni, da bi pod krinko vrtnarjenja zgolj poskušali pobegniti iz zapora, danes že od zgodnjih jutranjih ur okopavajo zelenjavne gredice, zalivajo, grabijo in se obenem še prijetno družijo.

Lahko, ker so zaporniki zraven

Tako kot že lani in predlani v približno enakem času se lahko zaporniki s Povšetove pridružijo prostovoljcem Zavoda Voluntariat, Ekologov brez meja, ki so pred tremi leti prvič začeli urejati vrt na sicer opuščeni zelenici pred zgradbo zaporov. Ko so prostovoljci vodstvo Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana prosili, ali smejo uporabiti zemljo pred zaporom, je vodstvo zaporov njihovi prošnji ugodilo pod pogojem, da k delu na vrtu pritegnejo in vključijo tudi zapornike. Letošnjo pomlad so zaporniki tako že drugič zapored pomagali zasajati zelenjavni vrt. Prostovoljcem se zato pomoč zapornikov pri skrbi za vrt več kot obrestuje.

Komentarjev 3
  • dragec 07:48 25.julij 2013.

    Kako je lepo biti zapornik!!!!!

  • ac-dc 23:40 24.julij 2013.

    Za njih so itak rezervirane klimatizirane sobe z internetom in jakuzijem. Pa še osebnega kuharja bodo imeli.

  • kapibara 14:05 24.julij 2013.

    A to delo so imeli8imajo( v milsih) tajkuni , za poplačilo odluženja zaporne kazni, iz naslove : družbeno koristno delo..Pa kdo od njih zna z zemljo in rokami kaj delat...???