Slovenija
19 ogledov

Zaporniki v Cetorah

Objekti v Cetorah, za katere so izolski davkoplačevalci plačali skoraj pol milij Žurnal24 main
Drevo življenja. Za zdravljenje narkomanov vse manj zanimanja, terapevtski center pri Izoli zdaj sameva.
500 odvisnikov na Obali prejema metadon, neidentificiranih pa je po nekaterih ocenah več kot tisoč.

“Iz leta v leto smo imeli manj interesentov. Prejšnji mesec je odšel zadnji uporabnik,” glede terapevtske skupnosti za pomoč odvisnikom društva Drevo življenja v Cetorah pravi Peter Bossman, predsednik društva, sicer piranski župan. Da objekt, za katerega je Občina Izola pred nekaj leti namenila več kot 400 tisoč evrov, v njem pa so se zdravili tudi obalni odvisniki, ne bi sameval, iščejo druge možnosti.

Predlog ministrstvu
“S pravosodnim ministrstvom smo se že neformalno pogovarjali, da bi tu izvajali rehabilitacijo tistih odvisnikov, ki prestajajo zaporno kazen,” pravi Bossman. Dodaja, da so imeli težave tudi s pridobitvijo strokovnih kadrov in financami, hkrati pa jim je škodoval zaplet z občino. Bivši župan Tomislav Klokočovnik je v zvezi z občinskim vložkom v center svojo predhodnico Bredo Pečan celo ovadil. Sedanje vodstvo občine pa si, kot so nam odgovorili, želi, da bi se programi nadaljevali, zato bodo kot solastniki izpeljali postopke cenitve premoženja z namenom pogodbene ureditve odprtih premoženjskopravnih vprašanj.

Bossmana opozorili že prej
Franc Prelc, duhovnik v Bertokih in predstavnik Skupnosti Srečanje, ki ima v Sloveniji šest komun, pravi, da je Bossmana že na začetku opozoril, da mu bo s programom težko uspelo, če se ne bo naslonil na močan program. “V projekt je bilo vloženega veliko občinskega denarja, infrastruktura je, manjka pravi človeški faktor,” razmišlja Prelc. Sicer pa tudi sam opaža upad vključevanja odvisnikov v zdravljenje. “Izziv so tisti, ki so težje dojemljivi za spremembo ali pa za sabo nimajo nikogar, ki bi jih spodbudil, zato nas čaka še trše delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.