Slovenija
39 ogledov

Zaporniki vse bolj divji in nevarni

Dob
1/2
Boštjan Tacol
Zapor. Pravosodni policisti z Doba državi očitajo, da s svojim varčevanjem ogroža njihovo varnost in varnost ostalih zaposlenih.

Zaposleni, pravosodni policisti in drugo osebje, ki varujejo obsojence v največjem slovenskem zaporu na Dobu, vlado opozarjajo, da jih je zaradi državnega varčevanja premalo v službi in da hkrati varujejo iz dneva v dan bolj zahtevne ter problematične obsojence. Predvsem člani različnih hudodelskih, kriminalno organiziranih združb naj bi v zaporu vedno pogosteje kršili pravila in red ter povzročali težave.

"Zakonodaja nam nalaga, da smo obsojencem dolžni zagotavljati varno prestajanje kazni in hkrati skrbeti za varnost zaposlenih. Sistemi tehničnega varovanja sicer v marsičem lahko olajšajo delo, kljub temu pa se je treba zavedati, da imamo le dva sodobno opremljena oddelka. V vseh preostalih bivalnih enotah z izjemo posebej varovanega oddelka praktično obstajajo le ključavnice, rešetke, ki so v slabem stanju, in seveda prisotnost pravosodnih policistov," opozarjajo varnostniki v posebni analizi stanja na Dobu, ki jo je ob njihovi pomoči pred kratkim izdelal sindikat državnih organov (SDOS) in jo bo predal tudi pristojnemu ministrstvu za pravosodje.

Razmere komaj nadzorujejo

Sto sedemintrideset pravosodnih policistov, kolikor jih je v zaporu na Dobu trenutno zaposlenih, državo še opozarja, da zaradi pomanjkanja zaposlenih pri varovanju problematičnih obsojencev že tvegajo, da bi jim lahko v kratkem nadzor nad zaporom začel uhajati iz rok. "Naše delo poteka 24 ur na dan v treh izmenah: čez dan, pouk v šoli, oskrba, prostočasne dejavnosti, športne aktivnosti ter organizacija sprehodov in odhodov na obroke. V posameznih trenutkih, denimo na sprehodih in odhodih na obroke, tudi do 250 obsojencev v enem prostoru nadzira eden do dva pravosodna policista," ugotavlja Mitja Jeras, glavni predstavnik SDOS na Dobu.

Pravosodni policisti so razporejeni po skupno 17 deloviščih znotraj zapora. Nazadnje se je njihovo delovno okolje razširilo predlani, ko so zgradili dva nova zaporska objekta.

Komentarjev 1